X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
11/06/2018 |  11:27 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Festival monodrame:"Nastasja Filipovna" u izvođenju Anđelije Rondović (FOTO)

Na 2. Festivalu monodrame mladog glumca, u okviru 21. Teatar festa "Petar Kočić", na sceni Narodnog pozorišta monodramu "Nastasja Filipovna" u režiji Ferida Karajice, prema romanu "Idiot" F.M. Dostojevskog, izvela je Anđelija Rondović, iz Korifej teatra Kolašin i Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje.
Anđelija Rondović u ulozi Nastasje Filipovne (foto: NPRS) -
Anđelija Rondović u ulozi Nastasje Filipovne (foto: NPRS)

Osim svoje primarne profesije - glume, ova mlada glumica raskošnog talenta  je i asistent na predmetu Gluma na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Na naše pitanje - otkud ideja da se bavi inscenacijom jednog od najznačajnijih ženskih likova u svjetskoj literaturi, Anđelija odgovara:

- Na ideju je došao profesor Pokreta Ferid Karajica pod čijim mentorstvom sam htjela da radim magistarski rad. Kad smo se prvi put upoznali, on mi je rekao da sam ja Nastasja... Eto, od neke prve asocijacije, do realizacije. Profesor je pored FDU-a završio i književnost, te stoga nije bilo teško pretpostaviti zašto je neko odabrao roman "Idiot".

Interesovalo nas je čega se najviše pribojavala ulazeći u ovaj projekat.

- Pitala sam se da li sam u stanju, da uopšte kao mlada glumica, koja nema gotov materijal, već radi na njemu, može da ispriča priču. Da li mogu da se suočim sa pet drugih likova? - otkriva Anđelija.

- Koliko je teško dva toma romana smjestiti u 35 minuta predstave? Kako ste vršili selekciju?

- Htjeli smo da što više monologa uzmemo iz komada, da ih uvežemo naratorom-komentatorom. Na taj način smo sačuvali Dostojevskog. Nastasja je napisana da bi se ispričala prica Kneza i Rogožina, ona nije ono što je Ana Karenjina kod Tolstoja, te je stoga zadatak bio zahtjevniji - priča mlada glumica.

- Da li je glumcu lakše igrati lik koji je suprotan njegovom privatnom liku?

- Izazov je igrati likove koji idu iz krajnosti u krajnost. Tražiti im psihološku nit. Sebe poznajem i prilično sam sebi  predvidiva. Volim da se transformišem, da kroz ulogu živim i da ih razumijem. Da razmišljam o pozorištu kao o nužnom i katarzičnom - pojasnila nam je Anđelija svoja ciljeve i premišljanja.