latinica  ћирилица
11/06/2018 |  12:06 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Petrović: Podržati formiranje zajedničke srpske liste za FBiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija pokrenuli su inicijativu za formiranje zajedničke srpske liste u Federaciji BiH, koju mogu podržati svi politički subjekti koji imaju izabrane zvaničnike u FBiH, a registrovani su u Republici Srpskoj, izjavio je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.
Luka Petrović - Foto: SRNA
Luka PetrovićFoto: SRNA

"Svi politički subjekti koji su registrovani u Republici Srpskoj, a učestvuju u vlasti u FBiH i time pomažu narodu, treba da naprave zajedničku listu i zajednički se pokušaju izboriti za više mandata u kantonalnim skupštinama i federalnom Parlamentu", navodi Petrović.

On kaže da se pred izbore uvijek pojavljuju politički subjekti kojih do tada nije bilo u Federaciji BiH, gdje "pokušavaju uzeti jeftine poene na priči da su borci za srpski narod", a to su, kako tvrdi, "prije svega SDS i PDP".

Odgovarajući na pitanje da li su sve srpske stranke pozvane da formiraju zajedničku listu, Petrović kaže da je logično da u srpskoj listi treba da učestvuju svi subjekti iz Republike Srpske koji imaju izabrane predstavnike u FBiH.

"Očekujemo apsolutnu podršku naroda u Federaciji, ali pozivamo i dijasporu da podrže jedinstvenu srpsku listu. Ovo je posljednja šansa da se izborimo za prava i normalan život Srba u FBiH, te popunimo Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH", navodi Petrović.

Izvršni sekretar SNSD-a za Federaciju Goran Broćeta kaže da je SNSD, kao najveća stranka u FBiH, otvoren za zajedničku srpsku listu.

"Mi smo potencirali okupljanje stranaka o ovom pitanju. Mislim da se većina stranaka slaže da trebamo nastupiti zajedno da bismo poboljšali položaj srpskog naroda", ističe Broćeta, koji je i načelnik Drvara.

On vjeruje da će uskoro biti postignut dogovor o ovom pitanju.

Nedavno je i Koordinacija Srba Mostar pozvala sve političke subjekte iz Republike Srpske da formiraju zajedničku listu u FBiH, a to je u nekoliko navrata činio i predsjednik Odbora za Srbe u dijaspori i regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Oni su ukazali da je zajednički nastup jedina šansa da bude ostvaren neki rezultat, te upozorili da su ovi izbori možda posljednja šansa da bude napravljen iskorak u FBiH.