latinica  ћирилица
11/06/2018 |  12:12 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od formiranja Kotorvaroške brigade

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja poginulim borcima u Kotor Varošu danas je obilježeno 26 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade, čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu Republike Srpske.
Kotor Varoš - pomen - Foto: SRNA
Kotor Varoš - pomenFoto: SRNA

Parastos za poginule borce služio je jerej Živko Ilić koji je istakao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani Republike Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović istakao je da su 363 pripadnika Kotorvaroške brigade teže ili lakše ranjena u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Da nije bilo njih danas ne bismo živjeli u slobodi koju imamo. Uvijek smo kao prioritet stavljali borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, čineći sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogućimo stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata", naglasio je Trivunović.

On je pročitao i pismo komandanta Kotorvaroške brigade Vojina Ubiparipa u kojem se naglašava da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u "granični kamen" otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

Vijence kod Spomen-obilježja položile su delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Kotor Varoš.