latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:29 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Košarac: Lideri Građanskog saveza govorom mržnje podižu sebi cijenu

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac smatra da lideri Građanskog saveza u svojim istupima koriste govor mržnje jer žele da sebi "podignu cijenu", ali i zbog populizma koji ne smiruje situaciju u vremenu kada u BiH postoji migrantska kriza i djeluje vehabijski pokret.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

On smatra da bi bošnjačke političke organizacije iz Federacije BiH /FBiH/, posebno one koje se smatraju multietničkim, trebalo da zatraže izvinjenje od lidera Građanskog saveza zbog govora mržnje izrečenog na račun hrvatskih intelektualaca nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH".

Komentarišući istupe Emira Suljagića i Reufa Bajrovića koji su neke političke stavove iznesene na promociji proglasili "govorom mržnje, fašisoidnim tezama i konsocijacijom HDZ-ovih dobrica ćosića", te zagovarali izgon profesora Uga Vlaisavljevića iz akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, Košarac je potvrdio da u FBiH postoje političke snage, ali i snage kroz nevladin sektor koje veoma često afirmišu govor mržnje koji je u BiH potpuno nepotreban.

On je konstatovao da je izvor takvih odnosa FBiH, odnosno političke organizacije, pojedinci, nevladin sektor kako bi polarizovali stanje pred izbore i podizali nacionalnu tenziju kod svog biračkog tijela.

Košarac je ocijenio da je to potpuno nepotrebno i da se treba orijentisati ka nekim normalnim stvarima.

"Pojedinci koji to rade organizovano, pod patronatom određenih snaga, ne doprinose boljim odnosima u BiH. Ali, to još jednom pokazuje da postoje takve snage u BiH", naveo je Košarac.

Nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH" bošnjačka stranka Građanski savez je javno osudila skup i oštro zamjerila promoterima zbog navodnog govora mržnje izrečenog na skupu u Sarajevu.