latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:58 | Autor: SRNA

Đurić: SB UN-a treba redovno da se bavi Kosmetom

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da bezbjednosna situacija na Kosmetu daje puno opravdanje da se Savjet bezbjednosti UN redovno bavi problemima na Kosovu i Metohiji, u formi razmatranja redovnih tromjesečnih izvještaja šefa Unmika.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je pomoćnici generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintu Kejti rekao da posebnu zabrinutost izaziva činjenica da predstavnici albanske političke elite u Prištini sve učestalije istupaju sa prijetećim, ratobornim izjavama, što ne doprinosi stvaranju stabilnog okruženja u regionu.

On se posebno osvrnuo na seriju napada na Srbe koji su se dogodili u proteklih nekoliko sedmica, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je naglasio da međunarodna vojna misija Kfor ostaje ključni garant mira i bezbjednosti srpskog naroda u pokrajini.

On je informisao delegaciju UN sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Priština više od pet godina blokira uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju se odnosi šest od petnaest tačaka prvog briselskog sporazuma.

Sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku, kao i šef Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahir Tanin, navodi se u saopštenju.