X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:16 | Izvor: SRNA

Bandić obnavio fontanu posvećenu Titu, desničari protiv

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio je obnovljeni park i fontanu "Tratinčica za Tita", na kojoj piše "Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje".
Milan Bandić (foto: PIXSELL) -
Milan Bandić (foto: PIXSELL)

Bandić, nekadašnji visoki funkcioner SDP-a, za kojeg redovno glasaju i desničari, prije izvjesnog vremena prihvatio je zahtjeve koalicionih partnera sa krajnje desnice da preimenuje Trg maršala Tita.

Gradonačenik Zagreba, koji traži desničarske i ljevičarske glasove i nekoliko puta pobjeđuje na lokalnim izborima, nastoji da zadrži fontanu posvećenu Јosipu Brozu Titu i kip Ive Lole Ribara, ali se desnica, sa kojom je u koaliciji, tome opire.

Fontana je izgrađena 1982. godine i bila je dugo zapuštena, te j obnova koštala 900.000 kuna /122.310 evra/, javljaju hrvatski portali.

Prilikom otvaranje fontane, Bandić je odbacio inicijativu za promjenu izbornog sistema u Hrvatskoj i oduzimanje prava manjinama da glasaju za vladu i budžet.

- Poruka onima koji bi referendumom htjeli da smanje prava manjinama jeste da im to neće proći, jer su sve relevantne političke stranke u Hrvatskoj protiv - navodi Bandić.

Uz Bandića, ovoj inicijativi se protivi i predsjednik Savjeta nacionalnih manjina Aleksandar Tolnauer.

- Tendencije koje žele da nas liše prava i zastupanja su naprosto loše i ne govore samo o nacionalnim manjinama, već su loše i za hrvatsko društvo, što će se ubrzo i vidjeti - poručio je Tolnauer.

Udruženja koja žele promjenu izbornog zakona i oduzimanje prava manjinama već su skupila dovoljan broj potpisa za referendum o tom pitanju.