latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:16 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Košarac: Savjet ministara se ponaša bahato prema građanima Srebrenice

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je sramota što Savjet ministara nije ispunio obećanje iz 2015. godine i što opštini Srebrenica nije uplatio 2.000.000 KM za projekte razvoja privrede i infrastrukture u toj opštini.

"Savjet ministara BiH ponaša se nerazumno i bahato prema građanima Srebrenice, ostavljajući ih bez sredstava obećanih na Investiciono-razvojnoj konferenciji, kao i bez ikavog objašnjenja zašto obećanje nije ispunjeno i novac nije uplaćen", poručio je Košarac nakon posjete opštini Srebrenica i razgovora sa načelnikom ove lokalne zajednice Mladenom Grujičićem.

On je naglasio da je Republika Srbija u potpunosti ispoštovala sve što je obećala jer je opštini Srebrenica u protekle tri godine donirala ukupno šest miliona evra.

"Dva miliona evra Srbija je uplatila odmah nakon Investiciono-razvojne konferencije, u mandatu načelnika Ćamila Durakovića, dok je u mandatu načelnika Mladena Grujičića uplaćeno još četiri miliona evra i to podjednako za projekte koji su donijeli korist i srpskih i bošnjačkim stanovnicima Srebrenice", precizirao je Košarac.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović javnosti i građanima Srebrenice duguju objašnjenje i odgovor na pitanje zašto obećani novac nije uplaćen.

"Želio bih da vjerujem da nije riječ o bojkotu srpskog načelnika opštine Srebrenica. Ako jeste, onda je to još veća sramota i drskost Denisa Zvizdića, a još više Mirka Šarovića", naglasio je Košarac.

On je dodao da je i Vlada Republike Srpske u protekle tri godine na različite načine pomagala opštini Srebrenica, uloživši u razvoj ove opštine više od 40 miliona KM.

"Želim da pohvalim rad načenika Grujičića, koji je, zajedno sa svojim timom i u saradnji sa vladama Republike Srpske i Srbije, značajno popravio kvalitet života i standard građana Srebrenice", rekao je Košarac.

Na pitanje kako komentariše poziv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića upućen Bošnjacima da se večeras okupe u Konjević polju na, kako organizatori tvrde, najvećem iftaru na Balkanu, Košarac je rekao da niko u Republici Srpskoj nema ništa protiv vjerskih okupljanja i obavljanja vjerskih dužnosti bilo koje konfesije.

"Ako će taj događaj poslužiti za slanje političkih poruka, onda to nije dobro i korisno, prije svega za bošnjačke povratnike, a onda i za sve građane Podrinja i Republike Srpske. Što se Orića tiče, on je odavno trebalo da bude u zatvoru i odgovara za zločine koje je počinio nad srpskim stanovništvom Podrinja. Očekujem da će, nakon ponovljenog procesa pred Sudom BiH, tako i biti", zaključio je Košarac.