latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:53 | Autor: SRNA

Vučić predao dokaz o sistematskom nasilju nad Srbima na Kosmetu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predao je danas pomoćniku generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintu Kejti listu prošlomjesečnih incidenata na Kosovu i Metohiju koja predstavlja dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima u južnoj pokrajini.
Aleksandar Vučić, (RTS) -
Aleksandar Vučić, (RTS)

Vučić je Kejti prenio zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe i istakao da Srbija pridaje poseban značaj UNMIK-u u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše povjerenja, saopšteno je iz pres- službe predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije pozdravio je dobru saradnju sa UN i istakao važnost UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za obezbjeđivanje mira i stabilnosti i zaštite srpskog naroda.

On je istakao da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na promociji i očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu, i da je opredijeljena za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN.

On je pozdravio napore generalnog sekretara UN Antonio Guteresa, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uvjerenje da će koherentniji pristup i jačanje istitucionalne strukture UN obezbijediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

Kejti je zahvalila za učešće srpskih bezbjednosnih snaga u mirovnim operacijama UN.

Sastanku je prisustvovao i šef UNMIK-a Zahir Tanin.