latinica  ћирилица
11/06/2018 |  15:34 | Autor: SRNA

Čović: Planirati demografsku situaciju svih naroda u BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da procjenjivanje demografske pozicije Hrvata u BiH nije ni strateški, ni politički mudro bez procjenjivanja pozicije svih naroda u BiH, jer su demografski trendovi isti.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

On je na konferenciji "Hrvati BiH - demografska stvarnost", istakao da su demografski trendovi isti i kod druga dva naroda, te se zato zajednički moraju procjenjivati politike obrazovanja i privrede da bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva.

Na kraju skupa predložena je zajednička akcija akademskih i političkih aktera, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Namjera organizatora bila je da se kroz ovaj skup cjelovito i naučno sagledaju uzroci, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u BiH, tako i zemljama regiona, te ponude moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH.

Konferenciju su organizovali Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za nauku i umjetnost u BiH, Odjeljenje za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora, pod pokroviteljstvom Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH.