latinica  ћирилица
11/06/2018 |  16:28 ⇒ 12/06/2018 | 09:43 | Autor: RTRS

Migrantska kriza pred eskalacijom, Dodik upozorava: Najveća odgovornost na nivou BiH

Migrantska kriza prijeti da eskalira. Dok nadležne institucije na bh. nivou i dalje zatvaraju oči pred ovim problemom, stotine ilegalih migranata svakodnevno ulaze u BiH.

Iz Granične policije BiH upozoravaju da im za kvalitetnu kontrolu granice nedostaje još 500 policajaca; stručnjaci za bezbjednost da je među migrantima i značajan broj džihadista i bivših pripadnika "Islamske države", koji mogu biti veliki bezbjednosni problem.

Granična policija BiH, tokom ove godine, preduzela je mjere prema više od šest hiljada državljana visokog migracionog rizika na području istočne Hercegovine, Zvornika i Višegrada. Vraćeno ih je oko 4.000, a još 2.000 otkriveno neposredno nakon prelaska granice.

Samo na području koje pokriva PU Trebinje, granicu je prešlo 1.350 migranata koji, od prije nekoliko dana, ne mogu biti predati Јedinici Granične policije, nego Јedinici za poslove sa strancima.

"To će, ubuduće, stvarati problem troškova prevoza i angažovanja Јedinice za podršku. Očito da službe na nivou BiH, dodatno komplikuju problem migranat", istakao je načelnik PU Trebinje Žarko Laketa. On je dodao da taj problem treba rješavati na nivou BiH, a ne spuštati na niže nivoe, da pojedinačno rješavaju problem migranata.

Da su bh. institucije nespremno dočekale ovu krizu, odavno upozorava i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Smatra da one sada snose i najveću odgovornost.

"Daleko prije trebalo je obezbijediti preduslove, ne sada kada je vrh te krize. Trebalo je obezbijediti osiguranje granica, tražiti informacije u regionu. Umjesto toga, zajedničke instiucije su polemisale s nama, kada smo ih upozoravali na to. Sada imamo zajednički i, naravno, ozbiljan problem",naglasio je Dodik.

Nemar zajedničkih institucija, kada je riječ o ovom problemu, možda i najviše osjetili su u Velikoj Kladuši, koja je postala glavno mjesto okupljanja migranata. U opštini kažu da su, umjesto bilo kakve pomoći, dobili samo ignorantski stav i manipulisanje brojem migranata.

"Ono što i dalje očekujemo od države jeste da se probudi i da shvati da to zaista se dešava unutar BiH", izjavila je portparolka opštine Velika Kladuša Edina Abdić Pleho.

Problem će biti sve veći, jer Hrvatska ne namjerava da otvori granicu. Potpuno zatvaranje granice najavila je i Italija, a od ranije je gotovo nemoguće ući u Mađarsku, Španiju, Maltu ili Francusku, pa balkanska ruta za migrante ostaje najizvjesnija opcija u pokušajima da se domognu zapadne Evrope. Ako migranti budu pristizali ovim tempom, do kraja godine u BiH će ih biti više od 20 hiljada, upozoravaju analitičari. Tvrde da nije riječ o izbjeglicama, već migrantskom džihadu.

"Najbogatije islamske zemlje - kao i prije tri godine, usmjeravaju novi migrantski cunami ka Balkanu. Ovo je strateška operacija sa nesagledivim geopolitičkim, demografskim i kulturnim poslljdicama. Ciljevi te operacije savršeno su jasni iz istorije islama kao geopolitičkog projekta", tvrdi politički analitičar Srđa Trifković.

Nikolaj Plotnjikov iz Instituta za orijentalne studije pri Ruskoj akademiji nauka smatra da sa migrantima dolazi i veliki broj pripadnika Al – kaide i Islamske države, te da ne treba isključiti mogućnost da neki dobiju i naloge za napad u BiH. Zato usaglašeno suzbijanje ilegalnih migracija svim sredstvima, nije samo pravo i obaveza, već i egzistencijalno pitanje, zaključuju stručnjaci.