X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2018 |  17:41 ⇒ 17:44 | Autor: TANЈUG

Međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk 18"

Svečanom ceremonijom u bazi "Јug" počela je međunarodna vježba "Platinasti vuk 18", koja će se realizovati do 22. juna ove godine.
Vojna vježba - Foto: RTS
Vojna vježbaFoto: RTS

Na vježbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Vježbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vježbe.

Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vježbe i poželio prijatan boravak na bazi "Јug" i poligonu "Borovac" i uspješno izvođenje vježbe u naredne dvije nedjelje.

"Kao domaćini potrudićemo se da vam kroz posjetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju", rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

U vežbi koja će se izvoditi po temama "Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje" i "Operacija očuvanja mira", pripadnici vojski zemalja učesnica uvježbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Vježba ima za cilj da unaprijedi interoperabilnost, međusobno razumijevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Svečanom otvaranju vježbe "Platinasti vuk 18" prisustvovali su i pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske, rukovodilac vježbe pukovnik Slađan Stamenković, zamjenik komandanta Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Ivan Simonović i komandanti jedinica iz Bujanovca.