latinica  ћирилица
12/06/2018 |  10:34 | Autor: TANЈUG

Di Majo: Odluka Španije da prihvati brod prekretna tačka

Zamjenik premijera Italije Luiđi Di Majo rekao je da odluka Španije da prihvati migrante predstavlja prekretnu tačku u evropskoj migrantskoj krizi.

Di Majo je rekao i da odluka španskog premijera Pedra Sančesa da dopusti brodu sa 629 migranata da pristane u Valensiji stavlja riječi solidarnosti evropskih zemalja u praksu, prenosi AP.

"Od sada, Italija nije sama i nadamo se da će i drugi evropski lideri pratiti Sančesov primjer", poručio je Di Majo na svom Fejsbuk nalogu.

Španija je danas prihvatila brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

Kancelarija španskog premijera naložila je vlastima da dozvole da brod pristane u Valensiji.

"Naša je dužnost da izbjegnemo humanitarnu katastrofu i da ponudimo bezbjednu luku za te ljude", navodi se u saopštenju.

Španija želi da ispuni svoje međunarodne obaveze u slučaju humanitarne krize, ističe se u saopštenju.

Brod Akvarijus humanitarne organizacije SOS Mediteran našao se u središtu političkog spora. Plovio je međunarodnim vodama Mediterana čekajući odobrenje da negdje pristane.

Medicinski radnici su upozorili da će do večeras nestati hrane na brodu.

Prethodno su Evropska komisija i Agencija UN za izbjeglice zatražile od vlasti Italije i Malte da što prije riješe problem migranata koji se nalaze na brodu u međunarodnim vodama Sredozemlja, jer nijedna zemlja nije htjela da im dozvoli ulazak.

- Govorimo o ljudima... Prioritet vlasti obje zemlje Italije i Malte, treba da bude obezbjeđivanje neophodne njege ovim ljudima - rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Više od 600 migranata nalazi se na ovom brodu, a među njima je 123 maloljetnika bez pratnje odraslih, 11 djece i sedam trudnica.