latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:15 | Autor: Agencije

Velika Britanija šalje pojačanje EUFOR-u od 40 vojnika

Povodom najave dolaska pojačanja mirovnim snagama Evropske unije u BiH (EUFOR), komandant te misije, austrijski general-major Martin Dorfer dao je izjavu.
Martin Dorfer (Foto: bundesheer.at) -
Martin Dorfer (Foto: bundesheer.at)

Dorfer je naveo da u skladu sa svojim mandatom, prema Poglavlju 7 povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje s vlastima BiH i organima za provođenje zakona sa ciljem održavanja bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.

"Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju da izvršavaju svoj mandat", naveo je komandant EUFOR i potvrdio da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i bezbjednost, zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta operacije ALTEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu.

Istakao je da je na redovnoj šestomjesečnoj konferenciji o angažovanju snaga prošle sedmice, Velika Britanija zajedno s ostalim zemljama učesnicama misije, obezbijedila vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-u. Dorfer je naveo da je to uobičajen i redovan postupak.

Velika Britanija i Sjeverna Irska saglasile su se da rasporede jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije obezbjeđenja sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.