X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
12/06/2018 |  12:24 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Teatar fest- Nagrada RTRS-a za predstavu "Ustav Republike Hrvatske"

Naša medijska kuća na Teatar festu "Petar Kočić", tradicionalnu nagradu Korak u hrabrost, ove godine dodijelila je zagrebačkom Satiričnom pozorištu Kerempuh za predstavu "Ustav Republike Hrvatske".
Nagrada "Korak u hrabrost" za predstavu pozorišta Kerempuh - Foto: RTRS
Nagrada "Korak u hrabrost" za predstavu pozorišta KerempuhFoto: RTRS

Žiri Radio-televizije Republike Srpske u sastavu - Јelena Kojović Tepić, predsjednik, te članovi Sanja Popović i Mišo Kočić, odlučio je da nagradu Korak u hrabrost na ovogodišnjem Teatar festu zaslužuje predstava "Ustav Republike Hrvatske", zagrebačkog Kerempuha.

U formi crne komedije, ansambl Kerempuha je hrabro načeo najveće tabu teme hrvatskog društva o kojima rijetko ko ljudski progovara: problem ustaštva i odnosa prema Srbima i problem odnosa prema homoseksualcima. U gorku pilulu smijeha, autori predstave Tomić i Grlić su inteligentno spakovali decenijske predrasude, smjestivši ih kao rekvizite u jedan, naoko zatvoren, ormar kakav svaki čovjek i svako društvo, htio ili ne htio da prizna, ima, navodi žiri.

Onaj anglosaksonski kostur iz ormara su izvukli ovdje kao žensku odjeću za homoseksualca i ustašku uniformu za oduzetog, ali još živog starca, i pokazali, zajedno sa sjajnim ansablom Kerempuha i režiserom Vinkom Brešanom, da se može biti čovjek samo ukoliko se pobijede malograđanske predrasude i prihvate različitosti, kakve god one bile.