X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
12/06/2018 |  14:05 | Autor: SRNA

Košarac: Bosić i Šarović perfidno koriste priču o poskupljenju goriva

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da visoki funkcioneri SDS-a Mladen Bosić i Mirko Šarović "perfidno i licemjerno koriste priču u vezi sa poskupljenjem goriva za prikupljanje jeftinih političkih poena".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Građani Republike Srpske treba da znaju da SDS nije bio protiv izmjena Zakona o akcizama, već je tražio da se u taj zakon ugradi klauzula o "plavom dizelu" za poljoprivrednike. Da je ta klauzula bila ugrađena u zakon, SDS bi glasao za izmjene Zakona o akcizama - istakao je Košarac.

On je u izjavi Srni naglasio da su Bosić i Šarović više od tri godine koristili svoje pozicije u zajedničkim institucijama kako bi "nanijeli što veću političku i ekonomsku štetu Republici Srpskoj".

- Priča o izmjenama Zakona o akcizama nije izuzetak. Namjera SDS-a bila je da na bilo koji način, uključujući i odbijanje izmjena Zakona o akcizama, zaustave realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj. Istovremeno, prijedlogom da se u taj zakon ugradi klauzula o "plavom dizelu" željeli su da dio sredstava od akciza stave pod svoju kontrolu i dijele onako kako njima odgovara. Osim toga, "plavi dizel" je u nadležnosti entiteta i godinama ga koriste poljoprivrednici u Republici Srpskoj - upozorio je Košarac.

On je ocijenio tragikomičnom izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da su "cijene goriva u isključivoj nadležnosti entiteta".

- Šarović se godinama bori da prenese što više nadležnosti na nivo BiH, a sada bi perfidno i licemjerno da opere ruke od poskupljenja goriva i da "vruć krompir" gurne u ruke entitetskih vlada. Nesporna je činjenica da su entiteti nadležni za ovo pitanje i sigurno je da će Vlada Republike Srpske uraditi sve da zaštiti svoje građane - naglasio je Košarac.

On smatra da usvajanje izmjena Zakona o akcizama nije direktno uticalo na povećanje cijene goriva u BiH.

- Ključni razlog poskupljenja su aktuelni politički i trgovinski ratovi, koji se vode na globalnom nivou i koji dovode do nestabilnosti na tržištu nafte. Na to niko u ovoj zemlji ne može da utiče, ali se može tražiti od distributera da zaustave divljanje cijena i da na svaku stabilizaciju tog tržišta odgovore vraćanjem cijena na nivo prije poskupljenja - zaključio je Košarac.