latinica  ћирилица
12/06/2018 |  14:27 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Cvijanović: Prijedlog zakona o stranim donacijama biće kvalitetan tekst

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će Prijedlog zakona o stranim donacijama biti kvalitetan tekst, te da Srpska ima priliku da u okviru redovne, zakonske procedure u parlamentu dođe do najboljeg rješenja.

Komentarišući stavove nevladinog sektora da ovakvo zakonsko rješenje nije u skladu sa Ustavom, Cvijanovićeva je napomenula da tokom parlamentarne procedure svaki akt može biti modifikovan i poboljšan.

- Uvijek postoji prostor da poslanici intervencijama kroz amandmane dođu do nekog teksta koji će biti prihvatljiv i razumljiv - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da se ovdje ne govori ni o kakvoj posebnoj aktivnosti.

- Zakonsko rješenje kakvo je predviđeno da bude poslato u parlament Srpske je nešto što je manje-više prepisano iz američkog i nekih drugih zakona koji su već na snazi u zemljama koje važne za moćne, ozbiljne i razvijene - kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne zna zašto bi bio problem da i Republika Srpska reguliše ista ta pitanja, ali i da smatra da sva eventualna poboljšanja treba obezbijediti kroz parlamentarnu proceduru.

- Ne vidim u tome ništa goropadno i strašno. Kada smo imali na dnevnom redu Zakon o javnom redu i miru i htjeli da internet prostor proglasimo javnim u kojem bi se primjenjivale sankcije, meni su dolazili razni ambasadori koji su me ubjeđivali da taj zakon nije u skladu sa ne znam čim - podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su joj ambasadori tada govorili da takvo rješenje ne treba da bude doneseno jer će biti kontraproduktivno i spriječiti razvoj slobode govora na internetu.

- Istovremeno, dok je bila rasprava o našem zakonu, ministri unutrašnjih poslova zemalja EU, u okviru Savjeta ministara EU, donijeli su akt i naredbu da se apsolutno kontroliše internet prostor i da se uspostavi adekvatna sankcija za sve za šta oni procijene da predstavlja određenu prijetnju po bilo šta - napomenula je Cvijanovićeva.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je ranije da bi prijedlog Zakona o stranim donacijama u Srpskoj po hitnom postupku mogao da se nađe već na sljedećoj sjednici parlamenta Srpske.

Višković je naveo da je SNSD već razmatrao potrebu donošenja takvog akta, podsjećajući da je "vidljivo da Amerikanci doniraju nevladinim organizacijima u Srpskoj i medijima milione KM za neku podršku".