latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:15 | Autor: SRNA

Kapetan Dragan svjedočio, u toku zatvoreni dio žalbenog ročišta

Hrvatski Vrhovni sud završio je javni dio sjednice po žalbi Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, na prvostepenu presudu od 15 godina zatvora, tokom kojeg se on obratio putem video-linka, a sada je u toku dio zatvoren za javnost, nakon kojeg će sudsko vijeće donijeti odluku, rekao je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.
Kapetan Dragan Vasiljković - Foto: Beta
Kapetan Dragan VasiljkovićFoto: Beta

"Sudija izvestilac je govorio nešto više od dva sata, a nakon pauze odbrana je iznosila detalje iz žalbe i onda je putem video-linka iz Splita bio uključen Kapetan Dragan koji je govorio 10 do 15 minuta", rekao je Štrbac.

On je naveo da nije moguće reći koliko će potrajati zatvoreni dio sjednice - do kraja radnog dana ili će se produžiti i sutra, a najkasnije dva do tri dana, zavisno od toga koliko brzo će se sudije usaglasiti u odlukama.

Štrbac kaže da će odluka suda strankama biti dostavljena preko prvostepenog Županijskog suda u Splitu, a da su moguće opcije da sud potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači ili ukine.

"Mi iz odbrane i dalje očekujemo da će presuda biti ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje", rekao je Štrbac.

On je naglasio da će, u slučaju da predmet vrati na ponovno suđenje, sud morati da odluči hoće li produžiti ili ukinuti pritvor.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da pritvor bude ukinut, jer je Kapetan Dragan proveo u pritvoru skoro 12 godina, što je tri četvrtine kazne, odnosno mnogo više od dvije trećine koliko je neophodno da bi se ispunio princip razmjernosti.

"Prema dosadašnjoj praksi hrvatskog Vrhovnog suda koju smo pratili u `Veritasu`, sada već dvije do tri decenije od završetka ratova u sličnim slučajevima su pritvor ukidali čak i kada je u pritvoru provedeno manje godina u odnosu na izrečenu kaznu, nego što je slučaj Kapetana Dragana", rekao je Štrbac.

Sud u Splitu osudio je Kapetana Dragana u septembru 2017. godine nepravosnažno na 15 godine zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim riječima Kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu je stavljeno na teret.