X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:10 ⇒ 17:52 | Izvor: RTRS

Stanovnici Srpske se već suočavaju sa visokim temperaturama

Iako kalendarski ljeto još nije stiglo, stanovnici Srpske se već suočavaju sa visokim temperaturama. Najteže je onima koji zbog svakodnevnih obaveza moraju da provode dosta vremena napolju.

Spas od vrućina Semberci traže u hladovina kod kuće ili u nekoj zelenoj gradskoj oazi, ali i odlaskom na more. Svakodnevne obaveze mnogima ne ostavljaju mogućnost da izbjegnu najtopliji dio dana.

Snalaze i oni kojima je najteže, a koji svakodnevno rade na otvorenom na temperaturama višim od 30 stepeni. 

Organizam pokušava da se rashladi što dovodi do širenja krvnih sudova i pojačanog znojenja, kažu ljekari. Upozoravaju da probleme mogu imati svi koji ne prilagode ishranu i svakodnevne aktivnosti ekstremnim uslovima. 

"Gubitak tečnosti i širenje krvnih sudova vodi ka padu krvnog pritiska, a on moće da izazove lupanje srca, vrtoglavicu, omaglice, lošije se i spava", rekla je specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina dr Bojana Paleksić - Dokić.

Zbog visokog indeksa sunčevog zračenja posebno se treba obratiti pažnja na zaštitu kože. 

"Јako je bitno svakodnevno na otvorene dijelove tijela nanositi zaštitne kreme sa visokim zaštitinim faktorom. Za djecu obavezno 50+, a i za odrasle to može biti minimum faktor zaštite 30, pogotovo što imamo sve više slučajeva promjena na koži i neke od njih su u direktnoj vezi sa Suncem", dodala je ona.

Dosta tečnosti, voća i povrća, lagana ishrana, kao i redovno uzimanje propisane terapije, preduslov je za lakše podnošenje visokih temperatura.