latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:14 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Bez roditeljskog staranja živi više od dvije hiljade djece u BiH

U Bosni i Hercegovini bez roditeljskog staranja živi više od dvije hiljade djece koja su institucionalno smještena, te čekaju da budu zbrinuta u porodicu.

Tim povodom Fondacija Infor haus u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Unicefom, održala je u Banjaluci okrugli sto "Svako dijete treba porodicu". Cilj im je promocija hraniteljstva.

Više od dvije hiljade djece u BiH trenutno nema mogućnost da odrasta u sigurnosti porodičnog doma, koji bi, kako i stručnjaci smatraju, bio najbolji put do psihofizičkog razvoja djeteta. Razlog je to da se pažnja posveti promociji hraniteljstva. Pozitivna su iskustva onih koji su odrasli u hraniteljskim porodicama, kao i hranitelja.

"Moja iskustva su odlična. Imala sam tu dobre uslove. Završila sam osnovnu školu, srednju, ekonomski fakultet. Imala sam normalan porodični život. Tu nas je bilo sedmoro djece", rekla je Sanja Arsenić.

"Hranitelj sam 13 godina. U hraniteljstvu sam dosad imala 19 djece. Nekiu od njih su otišli u porodicu, neki su usvojeni. Zasad imam troje djece u hraniteljstvu", istakla je hranitelj Ranka Glamočić.

Da biste postali hranitelj postoje i određeni uslovi propisani zakonom. Za proces prijave i obuke, kao i praćenje rasta i razvoja djeteta u porodici, zaduženi su centri za socijalni rad.

"Cilj nam je da djeca bez roditeljskog staranja dobiju oblik zbrinjavanja kroz hraniteljske porodice, sobzirom da u BiH imamo preko 2.000 djece koja su institucionalno msještena i čekaju na zbrinjavanje", naglasila je Mirela Šuman iz Fondacije "Info haus".

Hraniteljstvo prije svega obezbjeđuje toplinu porodičnog doma, sticanje pozitivnog porodičnog iskustva, smještaj, ishranu, brigu, njegu, vaspitanje, te obrazovanje djeteta.