latinica  ћирилица
12/06/2018 |  17:39 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Uskoro dogovor o srpskoj listi u FBiH?

Inicijativu vladajućih stranaka iz Republike Srpske da se formira jedinstvena srpska lista za Federaciju, na predstojećim izborima, podržale su i stranke okupljene oko SDS-a. Međutim, nije poznato da li će učestvovati na sutrašnjem sastanku SNSD-a, DNS-a, SP i Zavičajnih socijaldemokrata, na kojem će se razgovarati o zajedničkom nastupu u Federaciji.

Predstavnici Srba iz Federacije očekuju mnogo od "srpske" liste i zato pozivaju na jedinstvo sve političke snage.

Ističe vrijeme za dogovor srpskih stranaka o zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima u Federaciji. 19. jun je rok da se CIK-u BiH prijavi Koalicija u kojoj će sigurno učestvovati SNSD, DNS, SP Republike Srpske i Zavičajni socijaldemokrati.

"Mi pokrećemo inicijativu kao stranka koja je već 18 godina prisutna u FBiH i mi smo praktično otvoreni za sve stranke, ali smatramo da kao najveća stranka imamo pravo da mi vodimo priču oko koalicije", rekao je Vanja Malidžan iz SNSD-a.

"Očekujemo naravno podršku svih ostalih stranaka i to je nesporno. Do 19. juna moramo da prijavimo. Dakle još sedam dana da prijavimo Koaliciju, tako da ja očekujem da će se sve dešavati sljedećih nekoliko dana", smatra predsjednik Regionalnog odbora DNS-a za FBiH Nikica Bosnić.

Stranke okupljene u Savezu za promjene podržavaju inicijativu. Ipak nema konkretnog dogovora, zvaničnog sastanka i potpisa svih stranaka iz Srpske na dokument kojim bi se formirala jedinstvena, srpska lista za Federaciju BiH.

"Važno je da sve političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj podrže formiranje zajedničke Srpske liste. Nadamo se da će se sve stranke izdići iznad uskih, stranačkih interesa i podržati inicijativu kojom se obezbjeđuju uslovi za uspostavljanje ravnopravnosti Srba u Federaciji BiH", odgovorili su iz Saveza za promjene.

Ukoliko bi sve stranke sa sjedištem u Srpskoj podržale jedinstvenu, srpsku listu, zagarantovan je jedan, a u slučaju masovnijeg odziva izbjeglih Srba iz Federacije s pravom glasa, Srbi bi po prvi put mogli da dobiju tri direktna poslanika u federalnom parlamentu. To je i cilj stvaranja Koalicije, da Srbi postanu značajniji politički faktor u Federaciji i da sami odlučuju o svojoj sudbini.

"Јa se nadam lično da će ovo poboljšati situaciju i ostanak Srba u Federaciji, ako se to ne desi onda će Republika Srpska biti multietnička, a Federacija očišćena od Srba. Sada SzP bez obzira što ih nema u lokalnim zajednicima u Federaciji ili ima beznačajno treba da pokažu da su Srbi i da podrže srpsku listu", naglasio je predsjednik Zavičajnih socijalnihdemokrata i delegat u Klubu Srba federalnog parlamenta Mile Marčeta.

Srbi u Federaciji svedeni su na zanemarljiv procenat. U Predstavničkom domu federalnog parlamenta nemaju predstavnika, dok Dom naroda nikada nije popunjen. Tek nedavno federalni Ustavni sud ispravio je istorijsku nepravdu i donio odluku o konstitutivnosti Srba, ravnopravnosti srpskog jezika i ćirilice u tri Kantona, mada ta odluka još nije sprovedena u praksi.