latinica  ћирилица
12/06/2018 |  18:07 ⇒ 19:22 | Autor: TANЈUG

Zaev pozvao Ivanova da ne ometa proces sa Grčkom

Makedonski premijer Zoran Zaev, koji bi sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom danas trebalo da stavi tačku na sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, pozvao je predsjednika Đorđa Ivanova da pomogne, a ne da ometa taj proces.
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net) -
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net)

"Građani su ti koji će odlučivati na referendumu i naravno da premijer i predsjednik građanima treba da pomognu, a ne da im odmažu", poručio je Zaev povodom ocjene Ivanova da je "neozbiljno i neodgovorno" telefonom rješavati tako značajno pitanje kao što je ime države, prenio je makedonski portal Portalb.

Zaev je rekao da će to biti "referendum građana, onih koji su nas izabrali i drže nas na vlasti, te zato mi treba da im služimo".

"Mi političari treba da služimo građanima i zato moramo graditi saradnju i unaprediti Makedoniju u svim aspektima. U ovom slučaju, vjerujem da ćemo imati sastanke na kojima ćemo razmotriti sve argumente i djelovati na osnovu nadležnosti, ne zaboravljajući pritom da su nas ti građani birali. Oni nas biraju i smjenjuju, pa smo shodno tome odlučili da o ovom sporazumu glasamo na referendumu", rekao je Zaev.

Zaev, inače, treba danas još jednom da se čuje sa Ciprasom da potvrde sporazum oko kojeg su, kako su izvijestili ranije danas grčki mediji, već postigli saglasnost.

Makedonski premijer je sam odlučio da odabere novo ime bivše jugoslovenske republike koja će se ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija.