latinica  ћирилица
12/06/2018 |  19:22 ⇒ 13/06/2018 | 10:22 | Autor: RTRS

Zaev: Imamo istorijski dogovor – Republika Sjeverna Makedonija

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu da je postignut dogovor sa Skopljem oko budućeg imena Makedonije, piše Ta nea.
Zaev i Cipras postigli dogovor (foto: libertas.mk) -
Zaev i Cipras postigli dogovor (foto: libertas.mk)

Makedonski premijer Zoran Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime – Republika Sjeverna Makedonija. "Nema više Bivše Јugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Skoplje i Atina su riješili problem imena Makedonije, rekao je grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu premijer te države Aleksis Cipras, čime je, praktično, zatvoren 27 godina dug spor dvije države.

 "Donosim dobre vijesti. Maloprije mi je stigao odgovor premijera Bivše Јugoslovenske Republike Makedonije. Postigli smo sporazum koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka vlada", rekao je izvor u grčkoj vladi.

Dogovor je potvrdio i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je, obraćajući se naciji, rekao da su dvije strane "postigle istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etički identitet".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze, već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rješenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev, najavljujući da će taj dogovor biti potvrđen na referendumu. 

Makedonski premijer, koji se naciji obratio praćen svim ministrima, rekao je da je tim dogovorom u istoriju otišlo i ime "Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija".

Postignut istorijski dogovor

Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov će u srijedu prije podne o dogovoru obavijestiti i predsjednika te države Đorđa Ivanova. 

Na vijesti iz Atine i Skoplja odmah je reagovala i Evropska unija, čiji će ambasadori u srijedu u Briselu raspravljati o tom pitanju.

Pristankom da se Makedonija ubuduće zove "Republika Sjeverna Makedonija", Grčka se obavezala, uz doduše ozbiljan pritisak EU, Njemačke i SAD, da odustane od blokade makedonskog puta ka EU i NATO-u.

Izvor: RTS, Ta nea