latinica  ћирилица
12/06/2018 |  19:32 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Vulin: Formiranje vojske na Kosmetu apsolutno neprihvatljivo za Beograd

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Parizu na sastanku sa ministrom vojske Francuske Florans Parli da je za Srbiju vojska samoproglašenog Kosmeta neprihvatljiva i da bi nepoštovanje Rezolucije 1244 izazvalo nestabilnost u regionu.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Јoš jednom sam podvukao da je za nas formiranje vojske /samoproglašenog/ Kosova apsolutno neprihvatljivo i da njeno formiranje, suprotno Rezoluciji 1244, može da izazove duboku destabilizaciju na cijelom Balkanu", rekao je Vulin.

On je naglasio da Srbija, zahvaljujući svojoj poziciji vojne neutralnosti, može da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom i da iznosi svoje stavove, gdje god se nađe, vodeći, prije svega, računa o interesima Srbije, ali i poštujući interese drugih naroda da žive u miru.

Vulin je istakao da je sastanak sa Parli bila prilika za podsjećanje da su se Srbi i Francuzi i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu borili za iste vrijednosti - za slobodu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Srpski narod iznad svega cijeni slobodu. Tamo gdje je srpski narod uvijek je bila bolja strana svijeta. Ovo je bila dobra prilika da se podsjetimo starog savezništva koje treba da se nastavi", poručio je Vulin.

Ministar vojske Francuske istakla je da Francuska poštuje politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i politiku vojne neutralnosti Srbije.

Ministri su na sastanku razgovarali i o vojnoj saradnji i saradnji u oblasti vojnog obrazovanja Srbije i Francuske, o budućnosti i angažovanju srpskih vojnika u mirovnim misijama.

Oni su se saglasili da Francusku i Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo.