latinica  ћирилица
12/06/2018 |  20:14 | Autor: BETA

Erdogan i Vučić otvorili novi gasovod za snabdijevanje Evrope

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan otvorio je danas cjevovod za transport prirodnog gasa iz Azerbejdžana do juga Evrope preko Anadolije, čime će se smanjiti zavisnost kontinenta od tog goriva iz Rusije.

"Transanadolijski gasovod" (TANAP), čija je izgradnja koštala po procjeni 8,5 milijardi dolara, jedan je od glavnih infrastrukturnih objekata koje Erdogan otvara u okviru kampanje pred prijevremene izbore 24. juna.

Šef turske države je otvorio TANAP na svečanosti u Eskisehiru, u centralnoj Turskoj, sa svojim kolegama iz Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, Srbije Aleksandrom Vučićem i Ukrajine Petrom Porošenkom kao i sa liderom samoproglašene, a međunarodno nepriznate "Turske Republike Sjeverni Kipar" (TRNC), Mustafom Akinčijem.

"TANAP je najnoviji plod naše zajedničke vizije", rekao je Erdogan. "To je takođe nagovještaj budućih projekata koje ćemo preduzeti".

Erdogan i njegovi gosti su pomogli postavljanje posljednjeg dijela cevi, a zatim odvrnuli točak ventila da bi potekao gas.

Dugačak 1.850 kilometara, TANAP je povezan s cjevovodom Kavkaz-jug (SCP) koji potiskuje gas iz ogromnog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru, a zatim šalje gas Turskoj preko Azerbejdžana i Gruzije.

Drugi kraj TANAP-a će biti povezan s Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Grčke i Albanije, do Italije.

Zajedno, SCP, TANAP i TAP formiraju "Јužni gasni koridor", mega-projekat procijenjen na 40 milijardi dolara, čime se zadovoljava namjera Evrope da smanji zavisnost od ruskog gasa u doba jakih tenzija s Moskvom već nekoliko godina.

Naftovod "Tanap" će na kraju projektovanog razvoja godišnje dovoditi 10 milijardi kubnih metara gasa do juga Evrope, a šest milijardi samo do Turske. Prve isporuke jugu Evrope se očekuju 2020.