latinica  ћирилица
12/06/2018 |  21:44 ⇒ 13/06/2018 | 11:40 | Autor: RTRS

Vlada Srpske na narednoj sjednici razmatraće pitanje cijena goriva

Vlada Republike Srpske sutra će raspravljati o cijenama goriva i eventualnim intervencijama, najavila je predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Istovremeno, iz MUP-a Srpske apeluju na građane da protest izražavaju u skladu sa zakonom.

Iz MUP-a Srpske saopšteno je da će sankcionisati sve koji ne budu poštovali propise u budu činili prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila. 

"Mi smo juče sankcionisali 142 učesnika u protestima. Osim Zakona o bezbjednosti saobraćaja, ovdje se krši i Zakon o javnom okupljanju, gdje je definisano na koji način se građani mogu okupljati i izraziti svoje zadovoljstvo ili nezadovoljsto", rekao je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Portali prenose snimak na kojem se vidi kako učesnici protesta 10. juna pokušavaju da onemoguće prolaz vozilu Hitne pomoći. Na snimsku se vidi da prilaze vozilu, otvaraju vrata i tek kada su vidjeli da je unutra bolesnik pustili su auto da prođe. Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović, kaže da podržava svakoga ko izražava svoje mišljenje, ali da ne podržava situaciju u kojoj je zbog toga blokiran saobraćaj i onemogućeno pacijentima da dođu do zdravstvenih ustanova. 

"Da svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljsto, ima. Naravno da svako ima pravo, ali moramo voditi računa da li mi ometamo sve druge građane ili ljude u potrebi kakvi su bolesnici", poručila je Cvijanović.

Upoređujući cijene goriva na benzinskim pumpama u regionu, prema posljednjim promjenama, u BiH je i dalje najniža. U rasponu je od 1,18 za dizel do 1,23 evra za benzin. Cijena barela nafte na svjetskom tržištu je oko 76 dolara, dok je u isto vrijeme prošle godine bila oko 48 dolara.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu tvrdi da povećanje cijena goriva u BiH nije posljedica usvojenih akciza na gorivo, već rasta cijene barela nafte na svjetskom tržištu, napominjući da BiH i dalje ima najnižu cijenu goriva u Evropi.

"Cijena nafte je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla na svjetskom tržištu i to nekoliko puta i dosegla je cijenu od 80 dolara po barelu, a direktna je posljedica da je i kod nas gorivo poskupilo tri, četiri puta. Međutim, BiH i dalje ima najjeftinije gorivo u Evropi", istakao je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić.

Vlada Srpske već u četvrtak će razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama. Predsjednica Vlade žali što je cijena goriva povećana. Pojašnjava da je jedno povećanje bilo u vezi sa akcizama, a nakon toga uslijedilo je novo uslovljeno cijenom na globalnom tržištu, na šta Srpska ne može da utiče.

"Postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije. U određenim situacijama, vrlo jasno propisanim, možete da intervenišete. Poznato je da su ovdje bile donošene određene odluke ograničenja marže kada je riječ o pojedinim namirnicama za opštu upotrebu", naglasila je premijerka Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da smatra da ima prostora da cijena goriva u Republici Srpskoj bude manja. Đokić je potvrdio da je prije nekoliko dana pokrenuo to pitanje i da smatra opravdanim da Vlada Republike Srpske o tome razgovara i zauzme određene stavove.