latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:22 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Šta donosi Prijedlog zakona o amnestiji?

Prijedlogom zakona o amnestiji propisano je davanje amnestije licima koja se na dan njegovog stupanja na snagu nalaze na izdržavanju kazne zatvora, kao i osuđenicima koji još nisu upućeni na izdržavanje kazne.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Riječ je o licima koja su osuđena pravosnažnom presudom sudova u Republici Srpskoj, a koja će na dan stupanja na snagu ovog zakona biti na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u Srpskoj, Federaciji BiH ili inostranstvu, kao i licima koja su pravosnažno osuđena, a nisu upućena na izdržavanje izrečene kazne zatvora, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Donošenjem ovog zakona amnestijom bi bio obuhvaćen veći broj osuđenih lica za koje su nadležni sudovi prije stupanja na snagu zakona izdali akte za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora i koja se već nalaze u kazneno-popravnim ustanovama na izdržavanju kazne zatvora.

U obrazloženju se ističe da bi to povoljno uticalo na nivo neophodnih finansijskih sredstava koja su potrebna za ostvarivanje osnovne funkcije kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj.

Iako smještajni kapaciteti kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj u suštini zadovoljavaju potrebe, aktom amnestije oslobođen bi bio dio smještajnih kapaciteta čime bi bilo omogućeno da se putem instituta premještaja osuđenika iz jedne u drugu kazneno-popravnu ustanovu smanji prebukiranost kapaciteta u pojedinim ustanovama, prvenstveno u Banjaluci, Foči i Bijeljini.

Donošenje akta amnestije, navodi se u obrazloženju, naišlo bi i na pozitivan odjek među osuđenim licima, a svakako bi stimulativno djelovalo na osuđenike, u smislu da se za vrijeme izdržavanja kazne zatvora dobro vladaju i ponašaju i time ostvare mogućnost da budu oslobođeni daljeg izdržavanja kazne zatvora ili da im ona bude ublažena.

Potreba za izradu ovog zakona, prvenstveno je sadržana u činjenici da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Zakon o amnestiji u oktobru 2005. godine.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi navedeno zakonsko rješenje trebalo da bude razmatrano po hitnom postupku, zakazna je za 19. juni.