latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:34 | Autor: Večernje novosti

Rusija štit za Rezoluciju 1244

Iako je godinama potkopavana sa više strana i uprkos neprekidnim pokušajima da se dodatno razvodni, Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dalje je važeći dokument, koji, ako se bude pitala Rusija, mora biti pravni osnov za dogovor pri rješavanju kosovskog problema.
Rusija i Srbija - Foto: AFP
Rusija i SrbijaFoto: AFP

Rezolucija, usvojena 1999, nedvosmisleno garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pa ne čude napori Prištine i njenih saveznika usmjereni ka tome da je stave van snage "na terenu", kad to već ne može da se sprovede za stolom za kojim zasjeda svjetska vlada.

Iznoseći stavove svoje zemlje o rješavanju kosmetskog pitanja, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin još jednom je potvrdio da Rusija polazi od toga da je ovaj dokument pravni osnov za dogovor, a ukazao je i da mogu da se "pojave mogućnosti" za još dublje uključivanje Rusije u proces regulisanja problema KiM, ako takvi prijedlozi budu stizali. Prema njegovim riječima, Moskva će podržati onu odluku koju Srbija i srpski narod smatraju prihvatljivom za sebe.

O Rezoluciji 1244 je kao o Svetom pismu ovih dana govorio i general Salavatore Kuoči, komandant Kfora, najavljujući da će ove snage pod rukovodstvom NATO preispitati svoju misiju ukoliko se Kosovske bezbjednosne snage budu transformisale u oružane putem zakona, a ne kako bi trebalo - kroz reformu ustava.

- To će biti predmet odluke Sjevernoatlantske komisije. Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovdje na osnovu nje - rekao je Kuoči.

Biće interesantno vidjeti kakav će tretman imati dokument Savjeta bezbjednosti kad se bude uobličavao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, s obzirom na to da pet članica EU ne priznaje Kosovo za državu, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nije vidio nikakav papir EU u vezi sa obavezujućim sporazumom. Prema nekim medijskim navodima, jedna od zemalja EU je navodno zatražila uvid u nacrt konačnog sporazuma koji je Unija pripremila.

- Papir EU nisam vidio ni kao nacrt, ni kao prijedlog. Vidio sam neke druge, koje sam odbacio. Kada dođe nešto ozbiljno, obavijestiću vas - rekao je Vučić juče.

Povodom najave ruskog ambasadora da je moguće učešće Moskve u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da se razgovori vode pod okriljem EU i da, što se Srbije tiče, mogu da se nastave u istom formatu.

- Ali ako neko misli da nešto tako važno može da se završi a da u tome ne učestvuju SAD i Rusija, to nije realno - rekao je predsjednik Srbije.