latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Vučić zamolio Njemačku da sasluša želje Beograda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju, te zamolio Njemačku da prije odluka o Srbiji pokaže da želi da sasluša ono što Beograd želi.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

- Ali, naravno, odluka je uvijek na vama - rekao je Vučić, obraćajući se na ceremoniji polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Njemačke u Beogradu.

On je istakao da su Srbiji potrebni mir i stabilnost, kao i dogovori sa komšijama i sa onima sa kojima nikada nije na ozbiljan način razgovarala.

- Razgovarali smo zato što smo bili pritisnuti. Moramo, ne samo da čujemo, nego i da saslušamo druge, kao što moramo da ih zamolimo da saslušaju nas. I to je jedina molba našim njemačkim prijateljima da prije nego donesu odluke o Srbiji, pokažu poštovanje prema njoj i da žele da saslušaju ono što Srbija misli i želi - dodao je Vučić.

On je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju koja želi da bude dio Unije, ali i da pokaže odlučnost u mijenjanju sebe i sopstvenih navika, u mijenjanju odnosa prema budućnosti.

Vučić je ocijenio da se svi, ma koliko govorili o budućnosti, nekako uvijek osvrću na teme iz prošlosti, ali da Srbija treba da pobjegne od zavjereničkih teza i tema i da razmišlja kako da gradi svoju zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Njemačke u prošlom vijeku bili dinamični, sa usponima i najtežim padovima, ali da su danas na najvišem nivou u savremenoj istoriji, kvalitetni i sadržajni, te da u narednih 20 godina niko ne može da promijeni da će Njemačka biti prvi trgovinski partner Srbije.

On je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, navodeći da je ona svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću doprinijela očuvanju mira i bezbjednosti u regionu, posebno kroz "Berlinski proces".

- Ne postoji ništa važnije i značajnije od mira i stabilnosti i to nije floskula - rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija spremna za jačanje i unapređenje sveukupne bilateralne saradnje i da se nada da će to biti želja i Njemačke, kojoj je zahvalio za podršku Beogradu na evropskom putu, navodeći da je Srbija u taj put uložila mnogo i pokazala obiljnost u rješavanju problema.

- U mnogim oblastima, kao što su ljudska prava, pojedine članice EU su na nižem nivou nego Srbija, a neke čak i ekonomski. Ali, mi moramo da se mijenjamo, popravljamo, da situaciju u Srbiji unapređujemo i razmišljamo o svojoj budućnosti - istakao je Vučić.