latinica  ћирилица
13/06/2018 |  18:39 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Rogatica: Nakon otvaranja doma za stara lica, kapital uložio u farmu muznih krava

Nakon što je prije 11 godina u Rogatici otvorio Dom za stara lica, Spomenko Kajtaz, odlučio je da kapital stečen u Njemačkoj investira u farmu muznih krava. U mljekari Pađeni iz Bileće, prepoznao je odgovornog partnera.

Poljoprivredno dobro Kajtaz je registrovano, i mada je štala još u izgradnji, četiri radnika već su zaposlena. Obučavaju se na savremenoj mehanizaciji, jer sve mora biti spremno za jesen, kada će stići stotinu grla muznih krava. Mada se u Njemačkoj bavio ugostiteljstvom, Kajtaz se pobrinuo da stekne iskustvo i u budućem poslu.

"Radio sam u Njemačkoj na farmama. Štala, krava i selo  - to nije priča od 50 godina, to je ozbiljan posao koji uz savremenu mehanizaciju nije naporan. To je posao kao i svaki drugi od kojeg možete da napravite firmu", kaže Kajtaz.

Za mljekaru "Pađeni" Kajtaz kaže da je firma sa zavidnim potencijalom i za evropske standarde.

"Mi u mljekari možemo preraditi oko 100 hiljada litara mlijeka, a otkupljujemo iz 20 opština. Ne treba se bojati za budućnost prerade mlijeka, bar ne po onoj strategiji koju mi razvijamo. Svaki kooperant je kod nas dobro došao", ističe Nenad Vukoje, vlasnik mljekare „Pađeni“ iz Bileće.

Kajtaz kaže da sa ovom mljekarom nema potpisan ugovr.

"Јoš nema ugovora, ali mislim da s njima i ne treba nikakav ugovor jer je Vukoje čovjek od riječi", dodao je.

„Pađeni" su pozitivno uticali i na ovu investiciju, ali i na razvoj stočarstva u Rogatici. U lokalnoj zajednici razmišljaju da poljoprivrednike snažnije podrže.

"Mi za sada izdvajamo sitne stimulacije za proizvodnju mlijeka koje nisu dovoljne. trudićemo se da u narednom periodu, kako se bude povećavala proizvodnja, bolje stimulišemo i pomognemo poljoprivrednike", kaže Milorad Јagodić, načelnik opštine Rogatica.

U investiciju koja je u jeku, štalu i otkup imanja, Spomenko Kajtaz do sada je uložio više od 350 hiljada maraka.