latinica  ћирилица
13/06/2018 |  18:58 ⇒ 14/06/2018 | 07:29 | Autor: RTRS

Distributeri goriva u Srpskoj počeli da snižavaju cijene

Cijene goriva na pojedinim pumpama u Srpskoj snižene su za pet do deset pfeniga, a od sutra bi trebalo da budu niže na svim pumpama, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma.

Iz MUP-a su poručili da policija više neće dozvoljavati blokadu saobraćajnica.

Pojedinci su pokušali da je i danas organizuju, zbog čega je priveden i jedan od glavnih organizotara protesta, PDP-ov odbornik Draško Stanivuković.

Tačno u 17 časova sve saobraćajnice u Banjaluci bile su prohodne, a mjesta na kojima su blokade organizovane prethodnih dana, obezbjeđivale su jake policijske snage. Pored najava iz policije da će blokade biti spriječene, jer su protivzakonite, grupa građana predvođena PDP-ovim odbornikom u skupštini grada Banjaluka, Draškom Stanivukovićem ponovo je namjeravala da blokira saobraćaj na jednoj od glavnih gradskih raskrsnica. Nakon što se oglušio o upozorenja, Stanivuković je priveden u Policijsku stanicu u Lazarevu. 

"Zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode lica zatečenog u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja", rekao je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Ćulum kaže da je policija prethodnih dana postupala možda i previše tolerantno, iako je blokadama bilo ugroženo funkcionisanje vitalnih službi, poput hitne pomoći, vatrogasaca ili policije. U MUP-u su više puta apelovali da građani svoje nezadovoljstvo izraze u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima, ali bez uspjeha. Sličnog stava je i premijerka Srpske. Protesti su, kaže, legitiman način izražavanja stavova, ali moraju biti u skladu sa zakonom i bez ugrožavanja prava drugih. Vlada će, kaže, učiniti ono što je u njenoj nadležnosti.

"Јasno je propisano kad se i na koji način može intervenisati. Imamo i situacije kad smo intervenisali kada je u pitanju organičenje marže. Vlada će se baviti ovim pitanjem. Ni u FBiH Vlada nije donijela odluku o smanjenju, već su oni postigli sporazum sa distributerima da oni to urade", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva poručuje da je ponašanje građana, koji su blokirali saobraćaj, neodgovorno. Iz MUP-a poručuju da su, tokom tri dana protesta, sankcionisali 284 lica za prekrašaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

"Napominjemo da je Zakonom o javnom okupljanju predviđena novčana kazna od 500 do 1.500 KM za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM", naveo je Ćulum.

Prevoznici danas nisu blokirali saobraćajnice, iako su to najavljivali. Predsjednik Udruženja prevoznika, Nikola Grbić, demantovao je navode da prevoznici imaju ugovorom obezbijeđene velike popuste na kupljeno gorivo kod naftnih distributera i da njihov protest nije bio potupno opravdan. Informacju o popustima od 10-15 pfeniga, odnosno da ne kupuju gorivo po istim cijenama kao građani, dobili smo, istina nezvanično, iz dva različita izvora, koji su željeli da ostanu anonimni. Neizbježno je na kraju postaviti i pitanje politizacije protesta, jer je ponovo jedan od glavnih organizatora bio PDP-ov Draško Stanivuković, a u protestu su učestvovala i skupocjena vozila, neka i stranih registracija, čiji vlasnici ne bi trebalo da imaju problema sa cijenama goriva, jer su iz nekih od najimućnijih bl porodica.

Prema, takođe, nezvaničnim informacijama, iza protesta stoji SDS-ov Mirko Šarović, koji prevoznike, navodno i ucjenjuje uskraćivanjem dozvola za međunarodni saobraćaj.