latinica  ћирилица
13/06/2018 |  22:49 ⇒ 22:53 | Autor: RTRS

Vlada Srpske brojnim mjerama pomaže pronatalitetnu politiku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada nastojala da pomogne pronatalitetnu politiku uvođenjem raznih mjera, a jedna od njih je naknada od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska sa populacijom od 1,2 miliona stanovnika nema komoditet da se bilo koga odrekne.

Govoreći o demografskoj strukturi, premijer Srpske je rekla za RTRS da je sa poslovnom zajednicom napravljen aranžman za zaposlene porodilje, posebno one iz realnog sektora, da Vlada preuzme refundaciju porodiljskog odsustva u bruto iznosu, umjesto ranijeg finansiranja neto iznosa primanja.

"Imali smo u vidu nezaposlene, ali i zaposlene porodilje, računajući i na to da su ranjivije žene koje rade u realnom sektoru jer više zavise od volje nekog pojedinca, direktora i vlasnika, nego što je to u javnom sektoru", objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada, još dok je premijer bio Milorad Dodik, uvela besplatne udžbenike za djecu prvog i drugog razreda osnovnih škola, kao i za djecu iz višečlanih porodica svih devet godina ako su odlični učenici, što nema nigdje u regionu.

Kao mjeru podrške porodici i studentskoj populaciji, Cvijanovićeva je navela da je svih godina, uprkos teškoj krizi, održana niska cijena studiranja, jer se Vlada nikada nije saglasila sa zahtjevom da se poveća upisnina na fakultetima, kao i da je ta upisnina i do 11 puta manja nego u okruženju.

"Sve su te mjere vrlo planski rađene. I naravno da je žalosno da danas razmišljate o onome što je najvažnije, a to je ljudski potencijal i da osjećate da tu ima problema. Dosta su migracije narušile tu sliku, ali sigurna sam da će se mnogi vraćati", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je obaveza institucija da zajedno sa svojim partnerima u socijalnoj sferi donose rješenja i prave ambijent da sutra neko koji je otišao zato što možda nije bio zadovoljan jer nije bilo posla, ima mogućnost da radi.

"Neophodan je aktivizam, bez svakodnevnog truda nema pomjeranja. Mi smo dosta toga pomjerili, ali se ne osvrćem na to puno, kao što se ne osvrćem puno ni na to šta kaže opozicija, jer ovo gdje smo mi je praktični teren, mi smo vlast gotovo 13 godina i tu se dešava stvarni život. Lako je biti opozicionar, održite slovo, obećate kako će planeta biti ćoškasta, a ne okrugla kad vi budete vlast i idete kući", navela je Cvijanovićeva.

Napominjući da je vlast u Srpskoj bila suočena sa stalnim pokušajima da se opstruišu institucije, da se zaustavi rad parlamenta, pa čak i sada sa blokadama saobraćajnica, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada spremna na sve izazove.

"Ovdje kad pogledate neko kretanje, uvijek vidite iste aktere. Nije moguće da je sve slučajnost a da nije politizacija. Ovdje ima jedna orkestrirana priča koja treba stalno da pravi neki nered, da stalno drže neku tenziju. Ono što je na institucijama jeste da budu institucije, država mora biti država, organi moraju da rade svoj posao. Ne možete na svako malo kretanje da pokazujete slabost ili emocije. Poštujem svakoga ko hoće da izrazi svoje nezadovoljstvo, ako zakon kaže kako da to radite", poručila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da su institucije najveća vrijednost Republike Srpske, da moraju da rade svoj posao i da nemaju komoditet da budu ni slabe, ni slabašne, te da građani vole efikasne institucije u svakom pogledu.

Govoreći o najavljenom zakonskom rješenju o finansiranju nevladinih organizacija, Cvijanovićeva je rekla da je još prije tri, četiri godine ovo pitanje pominjano, te da je tada pravljena verzija pod drugim nazivom, koja je u stvari predstavljala prevod 80 odsto američkog zakona koji je dugo na snazi.

Taj zakon, navela je ona, tretira svakoga ko se bavi određenim aktivnostima, a novac dobija iz inostranstva.

Ona je objasnila da su prema tom zakonu takve nevladine organizacije dužne da kažu koje aktivnosti provode, ko su, kako se finansiraju, te da su svi takvi podaci dostupni na sajtu američkog Ministarstva pravde.

"Ako je normalno da strani advokati koji rade za Republiku Srpsku dobiju novac iz Srpske i nađu se na tom sajtu, zašto je problem da tako nešto imamo i ovdje. To je uvođenje reda, a ne udar na bilo kakvu slobodu medija. Ovdje nema ničega čak ni revanšističkog, ovo je pristup da uredite jednu oblast i mnoge zemlje imaju takve zakone i regulativu te vrste", pojasnila je Cvijanovićeva.