latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:15 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Dvoržak snima film o srpskom stradanju u Srebrenici

Filmski reditelj iz Češke Vaclav Dvoržak sa saradnicima počeo je da snima materijal za dokumentarni film o srpskom stradanju u Srebrenici u Otadžbinskom ratu.
Filmski reditelj Vaclav Dvoržak - Foto: SRNA
Filmski reditelj Vaclav DvoržakFoto: SRNA

Dvoržak je izjavio da je prije osam godina počeo da radi na snimanju razgovora i kadrova, te prikupljanju građe za dokumentarni film o stradanju srebreničkih Srba, ali da je posao prekinut zbog nedostatka finansisjkih sredstava.

"Taj materijal je nestao jer je umro snimatelj sa kojim sam sarađivao. U međuvremenu obezbijedili smo sponzora i vratili smo se tom projektu", istakao je Dvoržak.

Kaže da je razgovarao i dobio mnogo značajnih informacija od predsjednika Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoja Ivaniševića u Beogradu, koji posjeduje ogromnu dokumentaciju o muslimanskim zločinima počinjenim nad Srbima u Srebrenici i okolini.

"Želimo da snimimo još nekoliko razgovora sa članovima porodica srpskih žrtava i očevicima zločina, kao i spomenike i foto-dokumentaciju koji svjedoče o srpskim stradanjima", navodi Dvoržak.

Kaže da se ovim filmom želi suprostaviti lažima o Srebrenici koje zapadni mediji više od dvije decenije iznose u svjetsku javnost.

"Zbog istorijske istine potrebno je da se demantuje serija laži o navodnom genocidu nad srebreničkim Bošnjacima i da se ispriča priča o srpskim žrtvama u Srebrenici za koje šira javnost ne zna", poručuje češki reditelj.

Dvoržak je rekao da on i njegovi saradnici žele da u ovom dokumentarnom filmu prikažu ko je počeo rat u BiH.

"Imamo dokaze koji pokazuju da su se muslimani spremali za rat i da su svoje vojno sposobne mladiće slali na obuku i ratišta u Hrvatskoj i da su napadali na kasarne i pripadnike tadašnje regularne Јugoslovenske narodne armije", ističe Dvoržak.

On naglašava da postoje i svjedoci koji su svjedočili da su snage Alije Izetbegovića pucale po ciljevima na pijaci Markale i u Ulici Vase Miskina u Sarajevu po nalogu svog rukovodstva da bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu vojnu intervenciju i udare na srpske položaje.

"Izetbegović je prema svjedočenjima, koja imamo, odgovoran i za Srebrenicu koju je žrtvovao radi međunarodne vojne intervencije, kao i za manipulaciju sa dešavanjima i žrtvama u Potočarima koja još nije prekinuta", kaže Dvoržak.

On podsjeća da za zločine nad Srbima u Srebrenici još niko nije osuđen, a da treba da se procesuiraju i muslimanski nalogodavci zločina počinjenih nad vlastitim narodom.

Podršku u realizaciji ovog projekta češkom reditelju pružaju Udruženje logoraša regije Birač, Boračka organizacija Srebrenica, te organizacije porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca i nestalih civila iz Bratunca i Srebrenice.

Dvoržak, borac za otkrivanje prave istine o pogromu Srba na Kosmetu, autor je dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" koji je prije nekoliko godina u svijet plasirao istinu o srpskom stradanju i albanskim zločinima na Kosovu čime su demantovane laži o srpskim zločinima u ovoj južnoj srpskoj pokrajini koje su plasirali zapadni mediji.

Osim o srpskom stradanju, u filmu se govori i o uništavanju i otimanju srpske imovine i kulturno-istorijskog nasljeđa na Kosovu.