latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:02 | Autor: SRNA

Iz ambasada SFRЈ nestalo više od 140 vrijednih umjetničkih djela

Iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Јugoslavije nestalo je više od 140 vrijednih umjetničkih djela, a odgovor u vezi sa njihovim nestankom Srbija će zatražiti putem Interpola, izjavio je srpski predstavnik u Mješovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović.
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd) -
Veljko Odalović (Foto: Medija centar Beograd)

Odalović je uvjeren da se dio ove bogate umjetničke baštine, koju su najvećim dijelom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, pišu Večernje novosti.

- Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija - rekao je Odalović.

Prema saznanjima lista, najviše djela - njih četrdesetak - nedostaje u Rimu, a riječ je uglavnom o grafikama slovenačkog umjetnika Božidara Јakca, najpoznatijeg portretiste Јosipa Broza Tita.

Od djela srpskih umjetnika, u ambasadi u Rimu nedostaje "Devojka sa pticom" Miodraga B. Protića, a nekih umjetničkih djela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu.

Prema navodima lista, nedostaju i platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića i Stojana Aralice.

On je podsjetio da je od 15. septembra 2016. godine do 1. novembra 2017. obavljena primopredaja diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRЈ u Buenos Ajresu, Limi, Sao Paulu, Meksiku, Alžiru, Kopenhagenu, Frankfurtu, Štutgartu, Najrobiju, Tunisu, Akri, Kairu, Pjongjangu, Minhenu, DŽakarti i Braziliji.

Do 2017. godine raspoređeno je 1.416 umjetničkih djela - Srbija je dobila 791, Hrvatska 325, Slovenija 194, Makedonija 59, a BiH 47 umjetnina, piše list.