latinica  ћирилица
14/06/2018 |  12:19 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Radojičić: Banjaluka ponosna na antifašističku borbu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Banjaluka ponosna na antifašističku borbu i da već decenijama njeguje tradiciju i sjećanje na narodnog heroja Veselina Maslešu.

"Veselin Masleša je narodni heroj, intelektualac, puiblicista i jedno od najpoznatijih imena Banjaluke iz vremena Narodnooslobodilačkog rata /NOR/", podsjetio je Radojičić u Banjaluci u obraćanju povodom obilježavanja 75 godina od pogibije narodnog heroja Veselina Masleše.

Radojičić je podsjetio da se Masleša u ranoj mladosti priklonio idejama ljevice i antifašizma.

"Masleša je prošao period školovanja od Beograda, preko Frankfurta do Pariza i zbog svog naprednog stajanja već tada je bio prvo protjeran iz Francuske za Beograd, a zatim iz Beograda nazad u Banjaluku", rekao je Radojičić.

Radojičić je dodao da je Masleša bio učesnik četvrte i pete ofanzive u NOB-u, a poginuo je u bici na Sutjesci.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluke Rade DŽajić rekao je da ovaj Odbor nastoji da održi tradiciju NOB-a na ovim prostorima.

"Banjaluka je bila poznata kao veliko žarište KPЈ u ono vrijeme, gdje je pripadao i Veselin Masleša", istakao je DŽajić u obraćanju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a položili su vijenac kod spomen-ploče u Ulici Veselina Masleše, na kući u kojoj je rođen ova narodni heroj.

Srpski publicista, novinar i prevodilac Veselin Masleša, narodni heroj se kao gimnazijalac uključio u omladinski i radnički pokret.

Studirao je prava u Zagrebu, zatim ekonomiju, sociologiju i političke nauke u Njemačkoj i Francuskoj, odakle je protjeran zbog političkog rada. Po povratku u zemlju sa Otokarom Keršovanijem pokrenuo je časopis "Nova literatura".

U toku rata je uređivao "Borbu", "Vojno-politički pregled" i "Narodno oslobođenje", a 1942. je postao član Izvršnog odbora AVNOЈ-a.