latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:55 | Autor: TANЈUG

Ni Grčkoj se ne sviđa novo ime sjevernih susjeda!

Poslije sinoćnjih burnih reagovanja i protesta u Skoplju, ni u Grčkoj nijsu ravnodušni zbog novog imena Makedonije. Nova demokratija podnosi zahtjev za glasanje o nepovjerenju vladi Aleksisa Ciprasa, zbog dogovora s Makedonijom.

Kako je danas saopštio lider Nove demokratije Kirjakos Micotakis, dogovor koji je Cipras postigao sa Skopljem je loš, prenio je Rojters.

- Želim da budem apsolutno jasan. Cipras nema političku legitimnost da obaveže ovu zemlju potpisivanjem dogovora koji nema podršku njegove sopstvene vlade - rekao je Micotakis.

Ističe da je ovo loš dogovor koji je protivan onome što većina Grka želi, prenosi agencija ANA. Prema njegovim riječima, "Neki ljudi to ne razumiju, ili što je još gore, ne žele da razumiju".

Zbog dogovora grčkog i makedonskog premijera o rješenju spora dugog 27 godina, po kom bi bivša jugoslovenska republika trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija, sinoć je u više gradova Makedonije održan protest, a policija je u Skoplju morala da interveniše kod zgrade Sobranja.

Sporazmu se protivi i makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, koji je trebalo da potpiše i tako aminuje pomenuti sporazum, ali je umjesto toga ustao sa sastanka i otišao.