latinica  ћирилица
14/06/2018 |  13:58 | Autor: SRNA

MUP: Od početka protesta sankcionisano 299 lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sankcionisali su od početka protesta zbog poskupljenja goriva 299 lica koja su ometala saobraćaj i policijske službenike u vršenju njihovih poslova i zadataka.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Iz MUP-a je saopšteno da su policijski službenici juče preventivno djelovali radi nesmetanog odvijanja saobraćaja, kao i da u gradovima Srpske nije bilo blokada saobraćaja dužih od nekoliko minuta, koje su prestale nakon dolaska policije na ta mjesta.

Iz MUP-a su još jednom upozorili neodgovorne pojedince da će svako kršenje zakonskih propisa i nepostupanje po naređenju policijskih službenika biti sankcionisano.

"MUP Srpske neće tolerisati ponašanje pojedinaca koji ometaju redovno odvijanje javnog saobraćaja i rad policijskih službenika u obavljanju njihovih zadataka", navedeno je u saopštenju.

Članom 152 Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH propisano je da učesnici u saobraćaju moraju da postupaju po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili prema naredbi policijskih službenika, dok je članom 235 istog zakona propisano da će učesnik u saobraćaju, zbog nepoštivanja ove zakonske odredbe, biti kažnjen novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM.

"Članom 24 Zakona o javnom redu i miru propisano je da će se lica koja ometaju i sprečavaju djelovanje državnih organa biti kažnjena novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana", podsjeća se u saopštenju.

U MUP-u ističu da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje nezadovoljstva na javnom mjestu, ali u skladu sa zakonskim propisima i da prilikom tog okupljanja ne dolazi do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.