latinica  ћирилица
14/06/2018 |  14:20 | Autor: TANЈUG

Borisov odbio da se sastane sa Ivanovim

Premijer Bugarske Bojko Borisov odbio je susret sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, koji je planiran za sutra, zbog odnosa šefa makedonske države prema dogovorenom sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Bugarski portal "24 sata", pozivajući se na svoja saznanja, javio je da je Ivanov doputovao u posjetu Bugarskoj, gdje bi tokom dana trebalo da se sretne sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim.

Planirani susret Ivanova sa Borisovim je dio zvaničnog programa njegove posjete.

Navodi se da je Borisov navodno naložio i ministarki inostranih poslova Bugrske Ekaterini Zaharijevoj, da takođe ne prihvati susret sa Ivanovim.

Podsjeća se da je posjeta zamjenice premijera i ministarke Zaharijeve Skoplju planirana za 15. i 16. jun.

Na pitanje da li će doći do susreta Borisova i Zaharijeve s Ivanovim, iz MIP Bugarske je saopšteno: "Naš stav je principijelan i jasan, kao i cijele međunarodne zajednice. Integracija u EU i NATO je ključna za budući razvoj naše susjedne države,i to ne treba dovoditi u pitanje".

Ivanov je prema programu posjete trebalo da se sastane sa premijerom i ministrom inostranih poslova, te da razgovara i o sporazumu o sporu sa Grčkom oko imena.