latinica  ћирилица
14/06/2018 |  18:14 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Obilježeno 19 godina od završetka bitke za Košare

Polaganjem vijenaca na spomenik heroju Košara Tiboru Cerni u Debeljači kod Kovačice i prigodnim programom svečano je obilježano 19 godina od završetka tromjesečne bitke za Košare, u kojoj je braneći zemlju od albanskih terorista, vojske Albanije i NATO-a poginulo 108 pripadnika Vojske Јugoslavije.
Bitka za Košare (foto: srpskiglas.com.au) -
Bitka za Košare (foto: srpskiglas.com.au)

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković rekao je da su, zahvaljujući herojima Košara, Srbi slobodni da samostalno odlučuju i ne podliježu pritiscima, da se ekonomski razvijaju i jačaju državu.

"Obilježavamo sjećanje na njihovu mladost i hrabrost. Dužni smo da nađemo rješenje za Kosovo i Metohiju, da naša djeca rastu nadahnuta njihovim primjerom, ali da nikada ne moraju u rat kao što su oni morali", rekao je Stanković, prenose beogradski mediji.

Bitka u kojoj je stradalo 108 pripadnika Vojske Јugoslavije trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, kada se na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora Vojska povukla sa Košara.

Tibor Cerne, čije su posljednje riječi bile "za ovu zemlju vrijedi umrijeti", tokom bitke na Košarama svojevoljno je napustio zaklon s namjerom da pomogne da se otkrije položaj snajperiste koji je danima odnosio živote mnogih njegovih saboraca.

Ubrzo pošto je izašao na otvoren prostor, on je pogođen u grudi, te, iako teško ranjen, uspio je da se održi na nogama do sljedećeg hica, koji ga je pogodio u vrat.

Zahvaljujući njegovoj žrtvi snajperista Vojske Јugoslavije otkrio je položaj neprijateljskog snajperiste, te ga je eliminisao.

Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti prvog stepena.