latinica  ћирилица
17/06/2018 |  17:02 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Trebinje- Biciklistička trka za promociju turizma

U selu Žakovo, kod Trebinja, održana je zahtjevna biciklistička trka "Za sirac sira", posebna po stazi u hercegovačkom kršu, ali i glavnoj nagradi - siru "škripavcu". Uz promociju biciklizma i zdravog načina života, na najbolji način predstavlja turističke potencijale hercegočakog sela.

Više od četiri kilometra, kroz živopisni krajolik sela Žakovo, zahtjevne brdske, makadamske staze, prvi je savlado Miloš Bodiroga, za 15 minuta i 44 sekunde. Uz pehar i zvanje pobjednika, kući nosi i posebnu nagradu - "sirac sira".

"Ove godine staza je nova, bolja, duža atraktivnija, kružnog tipa sa dosta tehničkih detalja, brza je, skokovi kao stepenice, kamenja ima...Sestra mi je osvojila prvo mejsto u ženskoj konkurenciji tako da kući idu dva sira", ističe Miloš Bodiroga, pobjednik trke "Za sirac sira".

Vozilo se u četiri kategorije, a učestvovalo je 50 takmičara iz BiH. Adrenalina nije manjkalo ni u trkama za juniore, djecu i rekreativce. Na stazi su se dobro snašle i djevojke.

"U mojoj kategoriji nije bilo djevojaka, a ipak sam brže i prije stigla od nekih dječaka", kaže Maja Bodiroga.

"Staza je bila dobra, ali malo teška. Drago mi je što sam uspjela da završim trku", rekla je Spomenka Perišić.

Najmlađa učesnica trke je šestogodišnja Ksenija Kovač iz Trebinja. Svoj roze bicikl i posebnu opremu provozala je po hercegovačkom kamenjaru i obećala da će se ozbiljno pripremati za narednu trku.

"Prvi put učestvujem, bicikl vozim od četvrte godine, bilo mi je lijepo i malo teško", ističe Kovačeva.

Organizatori, PD "Vučji zub", zadovoljni što trka postaje tradicionalna i što je od početne šaljive ideje izrasla u ozbiljan sportski događaj.

"Cilj nam je da popularišemo bicklizam, selo, proizvode, a trka se vremenom dobro razvija i to je sad veći zalogaj za nas kao organizatore", rekao je Mićo Milošević, predsjednik biciklističke sekcije PD "Vučiji zub".

Veliki uspjeh za organizatore jeste to što je svake godine sve više takmičara, koji se aktivno bave biciklizmom, što doprinosi kvalitetu trke.