latinica  ћирилица
25/06/2018 |  18:57 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Moguća humanitarna katastrofa; migranti "zaglavljeni" u BiH

U vrijeme rastućih tenzija oko prijema i preraspodjele ilegalnih migranata, iz zemalja Evropske unije stižu sporadična upozorenja da Bosni i Hercegovini prijeti humanitarna katastrofa.

Iz Bihaća najavljuju proteste za 7 dana pred zgradom Savjeta ministara i Ministarstva bezbjednosti ako se najhitnije ne riješi problem smještaja migranata koji svakodnevno pristižu u taj grad. No vlasti u Sarajevu, ponovo uvjeravaju kako goruće probleme – s uspjehom rješavaju.

Njemački mediji upozoravaju da BiH i bez novih sabirnih centara već prijeti humanitarna katastrofa. Vanjska granica Unije u Hrvatskoj je čvrsta, a mnogi migranti zaglavljeni i tek će biti u siromašnoj Bosni i Hercegovini, piše između ostalog, Fokus onlajn.

Upozorava list da to po BiH može da ima fatalne posljedice – "jer su izbjeglički kampovi već pretrpani, a namijenjeni novac iz fondova Unije mogao bi da završi u korumpiranim strukturama vlasti". Prebrojali su Nijemci i da na granici sa Hrvatskom već postoji oko 6.400 migranata. Oko 2.100 ih u BiH već danima "prebrojava" ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Tvrdi, Mektić, da je 70% migranata, teritoriju BiH već nekako "napustilo". Gdje i kako su otišli ne pojašnjava!? No u informaciji, koju je iza zatvorenih vrata, podijelio sa kolegama mu, ministrima, navodi da je samo za posljednjih sedam dana u BiH ušlo čak 615 pridošlica.

I to onih registrovanih!

I baš kao što je s početka godine, dok se kriza tek zahuktavala, uvjeravao kako je neće ni biti, i kako je BiH spremna za prijem migranata, danas tvrdi kako je BiH spremna da odgovori na humanitarne izazove.

- Imamo donatorskih sredstava koje ćemo upotrijebiti u humanitarne svrhe, govorio sam već da smo dobili milion evra od EKO fonda EU i da smo dobili milion evra od Razvojne banke Vijeća Evrope - kaže Mektić.

Na koje račune su sredstva uplaćena, Mektić ne pojašnjava. Crvenom krstu u Bihaću, nije ni marka! 55.000 im je donirano ali donatori su Islamska zajednica i srodne organizacije Federacije i BiH! Taj novac je već potrošen! Zaliha hrane nema!

- Bojim se da će ovo izmaći kontroli jer mi više nemamo snage odnosno nemamo finansijske moći da ovo održimo dalje - ističe Abdulah Budimlić predsjednik Crvenog krsta Bihać.

U Crvenom krstu, svakodnevno spremaju oko 1.000 toplih obroka i još oko 750 lanč paketa. Za razliku od Mektića, tamošnji MUP raspolaže podacima o 3.500 migranata samo na području Bihaća i Kladuše. I novi svakodnevno pristižu. "Dogorjelo je do noktiju", upozorili su sa vanredne sjednice Gradskog vijeća. Od Ministarstva bezbjednosti i Savjeta ministara zahtijevaju da konačnu počnu da se bave gorućim problemom i preuzmu zakonsku odgovornost za migranate u Unsko-sanskom kantonu! U suprotnom...

Osim o broju pristunih pridošlica, u Ministarstvu bezbjednosti i bh. bezbjednosnim agencijama nikako da se "dogovore" ni o ispravnosti servera na kojem su u podrumskim prostorijama Službe za poslove sa strancima, pohranjeni podaci o migrantima. Da li je poplavljen, u nevremenu krajem prošle sedmice i da li su podaci uništeni, ili nisu, odgovori već dva dana kontradiktorni! A Mektić i danas nedoređen:

- Poplava je zadesila dole taj objekat desila se naka situacija da se voda vratila, još uvijek ne znamo, čekamo da se ta prostorija osuši, da onda vidimo kakvo je stanje sa tim serverom - tvrdi Mektić.

I dok se u BiH migrantska kriza zahuktava, u Briselu, na neformalnom mini samitu zemalja članica Unije, kao preteči samita lidera zakazanog za 28. juni, učesnici su predložili formiranje sabirnih centara za ilegalne migrante u sjevernoj Africi i na Balkanu. A gdje je u tom dijelu globalne migrantske priče BiH, zvaničnici u Sarajevu, očekivano neupućeni!?