latinica  ћирилица
27/06/2018 |  19:00 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Mektić priznao: Evropa nam je okrenula leđa u slučaju migrantske krize!

Višemjesečna upozorenja zvaničnika Republike Srpske da će talas migranata zakomplikovati odnose u BiH, te da BiH nema adekvatan plan za nadolazeću krizu, potvrdu su dobila danas, nakon sjednice Operativnog štaba za migracije.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić i javno je priznao - obećana finansijska pomoć Evropske unije neće biti trošena na način kako je to Savjet ministara planirao. Unija ne želi kampove za migrante blizu svoje granice - u zgradi Agrokomerca u Velikoj Kladuši, već u unutrašnjosti BiH!

Stižu evropski evri! Kasarna Ušivak kod Sarajeva i Agrokomerc u Kladuši, za sedmicu ili za 10 dana biće na usluzi migrantima! Eho obećanja danima je odzvanjao iz Marijin dvora! Danas "posipanje pepelom"!

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

"Nakon dva mjeseca, tragajući za svim tim odlukama, ja sam juče dobio obavijest od Evropske komisije da oni neće da finansiraju taj objekat, zato što je taj objekat preblizu granici EU", kaže Mektić.

Za kasarnu Ušivak, iz evropskih fondova obezbijeđeno je enormnih milion i po evra – novo je obećanje! Da li će Brisel graditi novi smještajni objekat ili tek obnoviti postojeći, ministar koji "obećava" odgovor, ne zna! Priznaje – suma je previsoka.

U novčane tokove institucije BiH neće biti uključene – već samo Međunarodna organizacija za migracije i UNHCR! No, ministar ponovo "obećava"! Sa ili bez pomoći Brisela, migranti će biti smješteni u Agrokomerc! Kojim novcima će adaptirati devastirani objekat iz kojeg su kladuški "neimari" otuđili sve što su mogli – od stolarije do elektroinstalacija, još ne zna!

Možda neka nova donatorska konferencija, a ni od prethodne još ni marka obećanih miliona nije uplaćena. I opet ministar "zna" da će radovi početi za koji dan. I "obećava" da u BiH neće biti sabirnih centara i izbjegličkih kampova za trajni, već samo tranzitni smještaj.

"Neko ima namjeru da to sve pošalje u dubinu teritorije BiH, ne bi li se pokušali, kako kažu, stvarati izbjeglički kampovi u BiH", dodaje Mektić.

Јe li famozni "NEKO" sa briselskom, sarajevskom ili nekom drugom adresom – nakon novih obećanja, ostala je tajna! Nažalost – ne slatka – jer ide u prilog sve glasnijem šaputanju o migrantima "zaglavljenim" u BiH!? I o nadolazećoj humanitarnoj katastrofi na bh. tlu!

Na teritoriji Srpske, neće se "zaglavljivati" nezakoniti migranti duže od jednog - tranzitnog dana, jasan je predsjednik Republike. I ne trebaju Srpskoj evropski evri sa skrivenim namjerama.

"Kada smo upozoravali na moguću opasnost i priliv izbjeglica, onda su na zajedničkom nivou govorili neke druge stvari, sada vidimo da nemaju nikakav plan, kao što i inače BiH nema ni za šta plan. Ona je izgubljena i nesposobna i nedovršena", naglašava Dodik.

Validnog plana za krizu još nema ni raspolućena Unija! Trese se uoči sutrašnjeg briselskog Samita, na kojem bi lideri trebalo da odlučuju o uspostavljanju centara za migrante!

A kako će na vjetrometini velikih proći mala BiH, u kojoj ne manjka obećanja i u kojoj se danima ne zna ni da li je ili nije u funkciji server sa podacima o pridošlicama!?