latinica  ћирилица
03/07/2018 |  10:12 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

U toku akcija protiv krijumčara ilegalnih migranata

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ od ranih jutarnjih časova na području Bihaća i okoline, vrše hapšenja i pretrese lica, osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Akcija je usmjerena na šest lica, osumnjičenih da su duži vremenski period, na području Bihaća, vršili nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ova lica, koja su pod istragom, osumnjičena su da su duži vremenski period, kao organizovana grupa, dolazila u kontakt sa licima koja kao ilegalni migranti borave u BiH, nakon čega su ih iz različitih krajeva BiH, za novčanu korist, tajno prevozili i smještali na području Bihaća i okoline.

Nakon toga, čekali su pogodan trenutak za njihovo ilegalno prevođenje, izvan graničnih prelaza na područje Hrvatske, kako bi im omogućili dalje kretanje ka zemljama EU.

U ovom predmetu, Sipa i Tužilaštvo BiH sproveli su istragu, te prikupili dokaze da su osumnjičeni na ovaj način, vršili kaznena djela uz sticanje veće imovinske koristi.

Nakon izvršenih hapšenja i pretresa, osumnjičeni će, prema instrukcijama postupajućeg tužioca, biti predati na dalje procesuiranje.

Akcija se sprovodi po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, navodi se u saopštenju.