latinica  ћирилица
04/07/2018 |  11:46 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

Ročište za glasanje povjerilaca "Agrokora" o nagodbi

Ročište o nagodbi povjerilaca hrvatskog koncerna "Agrokor" održava se danas u Zagrebu, a ukupno njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima mogu učestvovati.
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

Prethodno je održano registracija povjerilaca. Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, zatvoreno za javnost, prenose hrvatski mediji.

Pravo glasa imaju povjerioci sa potraživanjima vrijednim 25,2 milijarde kuna /3,41 milijarde evra/.

Ukupan iznos osporenih potraživanja za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna /1,63 milijarde evra/.

Glasaće se u dvije faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, a druga na glasanje povjerilaca o samoj nagodbi

Zbog velikog broja poverilaca i potraživanja, glasanje na ročištu se neće vršiti dizanjem ruke ili prozivanjem, već posredstvom specijalno osmišljene mobilne aplikacije koja je dostupna na "gugl pleju" i "epl storu", naveo je Trgovački sud.

Na ročište za glasanje o nagodbi pozvani su svi povjerioci, članovi privremenog vijeća i vanredni povjerenik "Agrokora" Fabris Peruško.

Trgovački sud je naveo i da će se povjeriocima osporenih potraživanja priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasanje vanredni povjerenik i prisutni poverioci s pravom glasa tako dogovore, a ako se sporazum ne postigne, odlučuje sud na ročištu.

Od ukupno 3.069 povjerilaca koji imaju otvorena potraživanja s kojima mogu glasati na ročištu, 2.785 ima otvoreno potraživanje veće od 1.000 kuna /oko 140 evra/.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je ranije da je prihvatanje nagodbe veliki uspjeh, da "Agrokor" ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovom sastavu i partneri.

Za prihvatanje nagodbe potrebno 67 odsto glasova, a vanredni povjerenik za "Agrokor" Fabris Peruško izjavio je nedavno da se nada da će nagodba proći.

U slučaju da nagodba ne prođe, Peruško bi trebalo da pokrene stečaj za svih 77 društava u sastavu "Agrokora".

Privremeno vijeće povjerilaca "Agrokora" je 19. juna jednoglasno dalo saglasnost vanrednom povjereniku na konačan tekst nagodbe u "Agrokoru" i ona je upućena Trgovačkom sudu koji ju je objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.

Dogovorena je mogućnost da Sberbanka svoj dio u "Merkatoru" zamijeni za budući suvlasnički dio u "Agrokoru". U novoj Grupi "Agrokor" najveći pojedinački suvlasnik je Sberbanka sa 39,2 odsto.

Precizirano je da dvije ruske banke ne bi mogle da imaju 50 odsto ili više u budućem "Agrokoru", zbog sankcija koje za ruske kompanije imaju SAD i EU.

Kompanija je pod državnom upravom od aprila 2017. godine.

Istragom u Hrvatskoj povodom krize u "Agrokoru", najvećoj privatnoj firmi u toj zemlji, koja širom Balkana zapošljava 60.000 ljudi, obuhvaćen je bivši vlasnik Ivica Todorić i još 14 ljudi.