latinica  ћирилица
06/07/2018 |  09:16 | Autor: RTS

Pogubljeno sedam članova ozloglašenog kulta u Јapanu

Sedam vođa kulta Aum Šimrikio pogubljeno je u Јapanu, a među njima je i glavni lider Šoko Asahara. Oni su 1995. godine izveli smrtonosni napad sarinom na stanici metroa u Tokiju.
Vođa kulta  Šoko Asahara  (Foto:  KYODO) -
Vođa kulta Šoko Asahara (Foto: KYODO)

U tom napadu, koji se smatra najgorim terorističkim napadom u toj zemlji, poginulo je 13 osoba, prenosi Bi-Bi-Si.

Neki od žrtava napada na metro pretrpjeli su teška oštećenja mozga koja su prozrokovala potpuni invaliditet.

Kako se navodi, još šest članova tog kulta čeka smrtnu kaznu.

Egzekucija članova kulta odlagana je jer se čekalo da se završi žalbeni postupak, što se dogodilo u januaru.

Pripadnici ove sekte odgovorni su za seriju zločina u Јapanu krajem osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka, u kojima je poginulo 29, a ranjeno oko 6.300 ljudi.

Napad na prestonički metro izveden je u trenutku kada su članovi sekte bili pod prismotrom policije i prijetili su im zabrana i hapšenja zbog ranijih zločina.

Lider kulta Šoko Asahara prije ovog zločina govorio je svojim sljedbenicima da će jednog dana oboriti vladu i srušiti državu i postati kralj Јapana.

Opužba za ubistvo teretila je Asaharu za smrt 27 ljudi. U prvim godinama maratonskog procesa koji počeo u aprilu 1996. godine, vođa sekte je bio raspoložen za priču i često nepovezano brbljao i mumlao, zbog čega je i više puta bio izbacivan iz sudnice.

Ipak, tokom posljednjih godina držao rezervisano i čak činio nezainteresovanim za ishod suđenja.

Žalba na smrtnu presudu koja se bazirala na tvrdnji da je Asahara psihički neuračunljiv i da nije bio u stanju da prati suđenje, odbijena je, jer je utvrđeno da je on djelimično komunicirao sa osobljem zatvora.