latinica  ћирилица
06/07/2018 |  12:03 | Autor: SRNA

Galijašević: Sarajevo obezbjeđuje džihadistima da budu "spavači"

Sarajevo je organizovalo prividnu krizu u vezi sa migrantima kako bi džihadisti "prosto nestali" na unutrašnjoj "džamijskoj ruti", pritajili se u BiH, te u budućnosti, kao "probuđeni spavači" predstavljali centar za organizovanje subverzivnih i terorističkih akcija u Evropi, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

"Iako su najugroženije države u regionu `Zapadnog Balkana`, ipak krajnja meta ovog subverzivnog napada je EU, te neke zapadne zemlje, bivši partneri SAD, koji su svojim odnosom prema međunarodnoj trgovini, Kini, Rusiji i Iranu ozbiljno ugrozili geopolitičke interese Amerikanaca u Evropi", navodi Galijašević u autorskom tekstu za beogradski nedjeljnik "Pečat".

On je ocijenio da je "BiH tako još jednom prihvatila ulogu `Trojanskog konja` u rušenju mira i stabilnosti same sebe, ali i cijelog evropskog kontinenta svojim najjačim oružjem: međunarodnim terorizmom i mrežom koju gradi i njeguje već tri decenije".

Galijašević je naveo da su savremene ideološke predstave o "ruskoj prijetnji" i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj, postale za zapadne vlade i medije zgodan način da se identifikuju različite politike i grupe kao destruktivne, a da se istovremeno "ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unaprijed od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama".

Tako je, kako je istakao, zanemarena i specijalna operacija prebacivanja vojnika "Al Nusre", "Al kaide" i "Islamske države" iz Turske prema granicama EU, koja je izvedena uz buku prividnih optužbi i prozivki zbog navodne nespremnosti za takozvani migrantski talas.

"Važan aspekt promjene vjerske i bezbjednosne situacije u BiH i Evropi, zagušen je samooptuživanjem ministra bezbjednosti Dragana Mektića o navodnim propustima zbog kojih organizovani kriminal sprovodi operaciju trgovine ljudima velikih razmjera", naveo je Galijašević.

On je pojasnio da, na lokalnom planu, ova radikalna islamistička struktura, vojnici bez utvrđenog identiteta, postaju složeni mehanizam pritiska na hrišćansko društvo u cjelini.

Prema njegovim riječima, naseljavanje Arapa po Sarajevu u vezi je sa organizovanjem vehabijskih naselja /njih 64/, izgradnjom paradžemata /22/, zataškavanjem terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu, ubistvom policajaca i vojnika, te kontraobavještajnom pomoći džihadistima u odlasku na ratišta i stvaranjem uslova za nekažnjen povratak u BiH.

"Na kraju su sa turskom vladom dogovorili preusmjeravanje migrantskog talasa u slijepu ulicu tamnog vilajeta", naveo je Galijašević.

Galijašević je upozorio da je migrantski udar na BiH najprije nastavak pritiska na Srbe i Hrvate.

"Hiljade njih dolazi u trenutku kada Republika Srpska više nema vojsku koja bi branila njene granice i nema svoju obavještajnu službu, koja bi pratila, prikupila i analizirala važne informacije vezane za njenu državnu bezbjednost", naveo je Galijašević.

On je dodao je da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić, kada su krenuli migranti u grupama i talasima, "u maniru bahatog birokrate, ilegalne migrante poslao Hrvatima, da bi u stvorenoj konfuziji prikrio mlade Pakistance i Arape, bezbjednosno rizične, podšišane i obrijane borce poraženih terorističkih organizacija u bjekstvu i omogućio im popunjavanje izgubljenih potencijala na Balkanu".

Galijašević tvrdi da o migrantima i nisu prikupljane informacije, a da priča o kišom ugroženim serverima sa bazom podataka o migrantima, služi da se unište tragovi organizovane migrantske zavjere.

On je naveo da se 4.526 migranata izjasnilo za podnošenje zahtjeva za azil.

"S obzirom na to da u praksi i zakonu postoji `iskazivanje namjere stranca utvrđenog identiteta` koje važi samo 15 dana, a da je ova vrsta namjere ništavna jer identitet ovih lica uopšte nije utvrđen, to znači da je Služba za poslove sa strancima, po političkim nalozima Bakira Izetbegovića i Dragana Mektića, potpuno nezakonito i kriminalno, u azilantskim centrima pokušala da od ilegalnih migranata napravi azilante, tako što je svima podijelila formulare i obrasce zahtjeva za azil", rekao je Galijašević.