latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:20 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Od 2014. godine konstantna ulaganja Vlade u projekte zaštite od poplava

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Gradišci da je Vlada Republike Srpske od 2014. godine za saniranje posljedica poplava i projekte zaštite od poplava svake godine ulagala od 40 do 44 miliona KM iz različitih izvora.

- Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu, znajući da je šteta od poplava uvijek veća od onih sredstava koja ulažete u prevenciju. Naučili smo veliku lekciju iz poplava 2014. godine, koje su ugrozile 48 odsto stanovništva Republike Srpske, izazvale ogromnu štetu i odnijele gotovo cio godišnji budžet - rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja je u naselju Bok Јankovac prisustvovala početku sanacije savskog nasipa u dužini od 19 kilometara, čija je vrijednost 7.749.256 KM.

Cvijanovićeva je istakla da su na savskom nasipu u Gradišci identifikovane kritične tačke koje su uvrštene u programe kapitalnih investicija i naglasila da je Vlada Srpske zauzela strateški stav prema ovakvim problemima.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska 2014. godine hitno usvojila set mjera, koje su omogućile da se putem vaučera stanovništvu dodijeli 85 KM i da se taj novac mogao trošiti samo na teritoriji Srpske, čime je podignuta potrošnja i pomognuta privreda.

- Nakon toga, intervenisali smo i prema privredi, ogromna sredstva uložili u sanaciju infrastrukture i štete u poljoprivredi. Znamo da nije dovoljno samo liječiti, pa smo paralelno započeli i sve ove projekte - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će svi radovi biti završeni u predviđenim rokovima, te naglasila da je ogroman finansijski poduhvat planirati 190 miliona KM u projekte zaštite od poplava, a već imati u realizaciji 150 miliona KM.

- Srećna sam što možemo da, uz 120 miliona KM, koje plasiramo širom Republike Srpske za neke druge strateške projekte, relizujemo i sve u vezi sa vodoprivredom - kaže Cvijanovićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je rekonstrukcija savskog nasipa, dužine 58 kilometara, za šta se ulaže 26 miliona KM, preduzeta u okviru revitalizacije hidromelioracionog sistema.

- Već je završena jedna dionica na području Kozarske Dubice i dijelu Gradiške, a sada nastavljamo sa rekonstrukcijom 19 kilometara nasipa u Gradišci. Sa 5,2 kilometra koja treba uraditi u Srpcu i osam kilometara u Brodu, mi ćemo sa onim što smo uradili u Bijeljini u potpunosti završiti rekonstrukciju savskog nasipa na teritoriji Republike Srpske - precizirao je Mirjanić.

On je naglasio da će tokom rekonstrukcije nasipa u Gradišci biti dosta radova na podizanju visine nasipa, izgradnji silaznih rampi i sanaciji klizišta.

Mirjanić je naglasio da su predsjednik Srpske Milorada Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obezbijedili dovoljno novca da uspješno budu realizovani projekti u vezi sa hidromelioracionim sistemom i naveo da svi radovi neće biti završeni ove, već naredne godine.

On je dodao da se mora voditi računa da ono što se uradi, mora i održavati da bi funkcionisalo.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić zahvalio je Vladi Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede i Vodama Srpske za započetu investiciju, koja obezbjeđuje dodatnu sigurnost za građane i kapitalne resurse opštine Gradiška.

Žmirić je podsjetio da je proljetos rijeka Sava dostigla istorijski vodostaj, te da je situacija bila veoma ozbiljna.

- Imali smo dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i naša komunikacija je bila po nekoliko puta dnevno da bismo prevazišli tešku situaciju. Kada se ova investicija završi, mi u Gradišci možemo da odahnemo i mirnije živimo - rekao je Žmirić.

Početku rekonstrukcije savskog nasipa u Gradišci prisustvovali su pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović, direktor Јavne ustanove Vode Srpske Milan Kikić, predstavnici lokalne zajednice, izvođača radova firme Eko-Euro tim Banjaluka, te nadzornog organa.