latinica  ћирилица
06/07/2018 |  15:49 | Autor: SRNA

Ministarstvo: Usaglasiti nastavne planove Srbije i Srpske jer je riječ o istom narodu

Nastavni planovi i programi iz nacionalne grupe predmeta u Republici Srpskoj i Srbiji treba da budu isti jer je riječ o istom narodu, koji govori istim jezikom i dijeli isto kulturno-istorijsko nasljeđe, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

- Usaglašavanjem nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije ne žele se ugroziti prava bilo kojeg naroda - istakli su u Ministarstvu.

U resornom ministarstvu su naveli da bi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije do septembra trebalo da usklade nastavne planove i programe iz nacionalne grupe predmeta.

- Resorna ministarstva su Srpske i Srbije 2010. godine potpisali su Memorandum o saradnji i usklađivanjem nastavnih planova nisu izašli iz okvira tog dokumenta, kao ni iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekli su u Ministarstvu.

Iz resornog ministarstva Republike Srpske su ocijenili da sjednica odbora skupština Srpske i Srbije, koja je održana ove sedmice u Banjaluci, predstavlja podršku radu dva ministarstva na usklađivanju nastavnih planova i programa iz nacionalne grupe predmeta u Srpskoj i Srbiji - srpskom jeziku, istoriji, geografiji i poznavanju prirode i društva u nižim razredima osnovne škole.