latinica  ћирилица
06/07/2018 |  16:10 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Malešević: Upisna politika mora pratiti potrebe tržišta rada

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da upisna politika u visokoškolske ustanove u Srpskoj mora da bude odraz strateških pravaca u visokom obrazovanju i potreba tržišta rada, te poručio da je neophodna bolja povezanost visokoškolskih ustanova sa srednjim školama i privrednicima.
Malešević i Gajanin - Foto: SRNA
Malešević i GajaninFoto: SRNA

Malešević je tokom sastanka sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom istakao da treba da budu stvorene pretpostavke za održiv razvoj kvalitetnog visokog obrazovanja, koje je naučnoistraživački orjentisano i usklađeno sa potrebama društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja Republike Srpske.

On je ukazao na potrebu veće angažovanosti visokoškolskih ustanova u smislu realnijih analiza kada je riječ o planiranju upisa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Potrebno je uvažiti podatke o broju studenata na pojedinim studijskim programima, broju učenika koji završavaju četvorogodišnju srednju školu, iskazanim potrebama poslodavaca za zapošljavanjem kadrova visoke stručne spreme, kao i podatke o suficitarnom kadru", naveo je Malešević.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim pitanjima sa kojima se susreće Univerzitet u Banjaluci, kao što su rad iznad normativnih opterećenja, praćenje izvođenja nastavnog programa, zapošljavanje najboljih studenata u svojstvu asistenata, kao i nekim drugim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta Goran Latinović, prorektor za nastavu i studentska pitanja Strain Posavljak, finansijski direktor Univerziteta u Banjaluci Duško Lazić i šef kabineta ministra Novica Mitrović.