latinica  ћирилица
06/07/2018 |  18:28 | Autor: SRNA

Lavrov: Teheran obećao da neće istupiti iz sporazuma

Iran je još jednom obećao da neće istupiti iz sporazuma o nuklearnom programu Teherana, uprkos tome što je Vašington to učinio, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
Sergej LavrovFoto: TANЈUG

"Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad DŽavad Zarif izjavio da je njegova zemlja neće istupiti iz sporazuma, iako na to ima pravo nakon što je to uradio Vašington", rekao je Lavrov nakon sastanka ministara zajedničke komisije sporazuma u Beču, koju čine ministri spoljnih poslova Kine, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Rusije.

Lavrov je naglasio da će Iran nastaviti da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/ i istakao da bi i ostale strane trebalo da učine isto.

On je potvrdio da su se ministri saglasili da potez Vašingtona nisu izazvale nikakve druge okolnosti, već samo želja da se još jednom unese politički karakter u proces, kao da se i Iranu postave novi uslovi koji nemaju veze sa sporazumom, javio je TASS.

Šef ruske diplomatije ističe da državama koje imaju predstavnike u komisiji za sporazum sa Iranom predstoji duga borba na planu trgovine, privrede i politike.

"Naš cilj je da razvijemo takve metode za održavanje trgovinskih i ekonomskih veza koje neće stvoriti probleme ekonomijama zemalja koje su i dalje dio ovog sporazuma", kaže Lavrov.