latinica  ћирилица
07/07/2018 |  10:00 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Napad na Vučića u Potočarima tri godine bez epiloga

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Borislav Bojić izjavio je da u institucijama BiH i politici postoje pojedinci i partije koji štite ljude koji su organizovali i izvršili teroristički napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 2015. godine.
Napad na Vučića u Potočarima - Foto: Beta/AP
Napad na Vučića u PotočarimaFoto: Beta/AP

Nerješavanje slučaja napada na Vučića, iako je prošlo tri godine, pokazuje da institucije BiH nisu sposobne da se suoče sa takvim izazovima, ističe Bojić.

- Ništa se ne dešava u vezi s ovim slučajem, iako je svima jasno da je riječ o terorističkom aktu koji je javno snimljen i gdje se jasno i nedvosmisleno vidi šta se desilo - rekao je Bojić za Nezavisne novine.

Iako formalno pravno postoji mehanizam kako Komisija putem Zakona o parlamentarnoj istrazi može inicirati istražno tijelo, kaže Bojić, nerealno je da se to desi jer predstoji izborna kampanja, a dio političkih stranaka čiji delegati sjede u Komisiji ne bi dozvolio da se nešto uradi tim povodom.

Zamjenik predsjednika Odbora NSRS za bezbjednost Drago Kalabić rekao je da je velika sramota za BiH što nije okončana istraga o napadu na Vučića prije tri godine u Potočarima.

- Ovo sigurno rade pod uticajem bošnjačkih političara ali, nažalost, tu je i ćutanje srpskih koji su u institucijama BiH. Ne samo što su odgovorne institucije BiH, nego bi sigurno željeli da odgovornost prebace na Republiku Srpsku, što je je nedopustivo - rekao je Kalabić.

On je istakao da su institucije BiH dužne da reaguju i pronađu odgovorne. "Napad na Vučića velika je mrlja koja opterećuje odnose BiH i Srbije i zato istraga mora biti okončana", istakao je Kalabić.

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je u 11. jula 2015. godine tokom komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici. Vučića je tada, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima, a samo prisebnošću njegovog obezbjeđenja i pripadnika MUP-a Republike Srpske uspio je da izbjegne linč.